Alte știri

VIDEO // IGSU a lansat Campania de prevenire a prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat pe 19 ianuarie Campania de prevenire a prăbușirii sub gheață fragilă a bazinelor acvatice. Activitatea a fost desfășurată la lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău.

Pentru informarea cetățenilor, salvatorii au improvizat o situație de risc cu implicarea a mai multor persoane care se aflau pe gheața lacului. Angajații IGSU au realizat o situație precum că două persoane care se aflau la pescuit  s-au prăbușit sub gheață, iar salvatorii au efectuat lucrări de salvare.

Specialiștii au demonstrat care sunt acțiunile corecte pentru salvarea sinistraților și cum trebuie acordat primul ajutor în caz de hipotermie. Mai mult, salvatorii i-au îndemnat pe oameni să fie foarte atenți și să evite pescuitul la copcă, sau mersul pe gheața fragilă a bazinelor acvatice.

Conform ultimelor măsurări a gheții pe lacuri, grosimea acesteia nu depășește 5 cm, iar aflarea pe ea este periculoasă. Pentru ca mersul pe lacurile înghețate să nu reprezinte un pericol, grosimea podului de gheață trebuie să depășească 8 -10 cm.

O atenție deosebită este acordată minorilor. Oamenii care au în grijă copii sunt rugați să nu le permită aflarea nesupravegheată în preajma bazinelor acvatice și să nu opteze pentru mersul sau patinajul pe lacuri.

Campania de prevenire a riscurilor de prăbușire sub gheața fragilă se va desfășura în toată țară, iar angajații IGSU vor informa oamenii despre pericole și cum le pot evita.

Tot astăzi, pentru a evita situațiile de risc în sărbătoarea de Bobotează marcată tradițional pe 19 ianuarie, salvatorii au venit  și cu unele recomandări față de cei care aleg să intre în apele reci. Potrivit IGSU scăldatul se poate face doar în locuri special amenajate cu această ocazie. Intrarea în apa rece se poate realiza în grupuri mici, pentru a evita  deteriorarea gheții, dar și a cazurilor de prăbușire. Oamenii sunt îndemnați să fie foarte prudenți  și să intre sub apă, doar dacă au o condiție fizică bună.

Pe parcursul zilei, în preajma bazinelor acvatice, la solicitare, mai multe echipe de salvatori ar putea monitoriza situația. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să nu ezite și să apeleze Serviciul 112.

loading...

Comments are closed.