Social

IGSU prognozează creşterea nivelului râului Prut cu 1,8-2,2m

Pinterest LinkedIn Tumblr

În legătură cu precipitaţiile foarte puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina) Centrul Hidrologic avertizează că în intervalul de timp 23 – 29 iunie va avea loc creşterea nivelului apei pe sectorul: satul Criva – oraşul Costeşti-Stânca cu 1,80 – 2,20 m faţă de nivelul din 23 iunie.

În aceste condiţii ar putea avea loc ieşirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ şi începutul subinundării unor sate aferente râului. În acest sens Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus desfăşurarea şedinţelor Comisiei pentru situaţii excepţionale raionale în cadrul localităţilor riverane râului Prut, la care se va monitoriza situaţia la nivel de raion şi impactul asupra populaţiei.

Responsabilii din cadrul autorităţilor publice locale au misiunea de a evalua starea digurilor de protecţie, fiind stabilite posturi de observare a nivelului apei în râul Prut în vederea monitorizării permanente a situaţii şi informarea despre un eventual pericol de inundaţii.

Totodată Conducerea IGSU a dispus aprecierea necesarului de forţe, care ar putea fi antrenate în inundaţii, dar şi rezervele necesare pentru lichidarea consecinţelor acestora. Mai mult, Inspectoratul a accentuat necesitatea evaluării tehnicii specializate pentru desfăşurarea lucrărilor de întărire a digurilor de protecţie, dar şi a altor resurse necesare asigurării lucrărilor de prevenire şi intervenţie. Totodată, în cadrul şedinţelor s-a abordata mecanismul de punere în aplicare de către Comisiile pentru situaţii excepţionale raionale a “Planului protecţiei civile a raionului în situaţii excepţionale” în caz de pericol de inundaţii în anumite zone .

În continuare situaţia privind nivelul creşterii apei pe râul Prut este monitorizată de IGSU prin intermediul organelor teritoriale ale instituţiei pentru prevenirea pericolului şi întreprinderea acţiunilor necesare.

Citește și: Primăria Chișinău va susține Clubul Sportiv de Copii și Tineret „Buiucani”

loading...

Comments are closed.