IGSU vine cu recomandări pentru populație în contextul codului galben de caniculă

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul de timp 15-21 august, temperatura maximă a aerului va atinge valori termice de +33..+35°C, iar în sudul țării între +33..+36°C.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează, că în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, există riscul avansat de izbucnire a incendiilor de vegetație.

Totodată, în vederea prevenirii incendiilor de vegetație, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Mai mult, maturii sunt îndemnați să monitorizeze minorii și să nu le permită jocul cu focul și sursele de aprindere în locuințe, dar și în afara acestora.

În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportament în timpul scăldatului. Astfel, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate și dotate cu stații de salvare.

Totodată, salvatorii recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară.

De asemenea, specialiștii îndeamnă oamenii să evite ieșirile în stradă în orele amiezii și expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui. La ieșirea din casă se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise, pentru a evita șocul termic pe timp de caniculă.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să consume suficientă apă, în vederea hidratării corespunzătoare a organismului. Mai mult, cei care au în grijă copii, vârstnicii și persoane cu boli cronice sunt rugați să-i protejeze de efectele caniculei, în vederea reducerii riscurilor pentru sănătate.
În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Total
0
Shares
Total
0
Share