În 2022, partidele au încasat de la stat peste 38 milioane de lei, dintre care 15 milioane de lei au fost transferate PAS-lui

Pe parcursul anului 2022, partidele politice au beneficiat de alocații financiare din bugetul de stat în valoare de peste 38 de milioane de lei, dintre care 15 760 270,37 lei au ajuns la PAS. Datele se regăsesc în RAPORTUL Comisiei Electorale Centrale (CEC), prezentat la ședința de astăzi a Comisiei juridice, numiri și imunități.

Potrivit Raportului pentru anul 2022 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, anul trecut, în bugetul CEC au fost alocate mijloace financiare în valoare de 42 de milioane de lei, care urma să fie distribuite către 36 de partide politice, conform performanțelor obținute de acestea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 și la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au menționat că nu toate mijloacele financiare au fost distribuite din cauză că unele partide politice nu au prezentat datele conturilor bancare, iar în cazul a șase partide politice transferul alocațiilor de la bugetul de stat a fost suspendat, urmare a sancționării acestor formațiuni. Respectiv, valoarea totală a alocațiilor financiare oferite a fost de 38,6 milioane de lei.

Totodată, reprezentații CEC au specificat că, pe parcursul anului trecut, au fost inițiate procese contravenționale în privința a două partide politice pentru modul de gestionare a mijloacelor financiare, în legătură cu utilizarea contrar destinației a alocațiilor de la bugetul de stat.

Raportul pentru anul 2022 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale va fi prezentat și în plenul Parlamentului.

Total
0
Shares
Total
0
Share