În acest an producția mondială de cereale va atinge un nou record

 

Producția mondială de cereale va atinge un nivel record în noul an agricol 2023-2024, e arată într-un raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

FAO a majorat prognoza producției mondiale de cereale pentru 2023 la 2.819 milioane de tone, adică cu 1,1% mai mult decât în ​​anul precedent, potrivit Agroportal.ua.

„Creșterea prognozei este în mare măsură determinată de o perspectivă îmbunătățită pentru producția mondială de grâu, estimată în prezent la 783,3 milioane de tone, datorită previziunilor îmbunătățite din mai multe țări, inclusiv Canada, Kazahstan și Turcia. Cu toate acestea, producția mondială de grâu rămâne în continuare mai mică decât cifra de anul trecut cu 2,3%”, notează organizația.

Se estimează că producția mondială de cereale furajere în acest an va crește cu 2,9% față de 2022 — la 1.512 milioane de tone. În mod similar, producția mondială de orez în sezonul 2023-2024 va crește cu 1,2% până la 523,7 milioane de tone.

Consumul mondial de cereale în sezonul viitor este de așteptat să crească cu 0,9%, până la 2.805 milioane de tone, datorită creșterii preconizate a utilizării cerealelor furajere, în special a porumbului pentru hrana animalelor.

În plus, FAO și-a ridicat prognoza pentru stocurile mondiale de cereale la sfârșitul sezonului 2023-2024 la 878 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu o creștere de aproximativ 2,3% peste situația din ​​sezonul precedent. Raportul dintre stocurile mondiale de cereale și consumul acestora va rămâne neschimbat la 30,6%, ceea ce „indică perspective confortabile de aprovizionare în noul sezon”.

În același timp, FAO prognozează o scădere cu 0,9% a comerțului cu cereale în acest sezon față de anul precedent, cu volumele de grâu în scădere față de niveluri record.

Total
0
Shares
Total
0
Share