Politică

„În afară de presiuni, opoziția nu prea are ce face”, susține analistul politic, Igor Boțan

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputații fracțiunilor PAS, PPDA, „Pro Moldova” și PȘ ar putea obține număr necesar de voturi pentru a da jos Guvernul condus de Ion Chicu, însă probabilitatea formării unei majorități cu participarea formațiunilor respective este extrem de mică. De această părere este analistul politic și directorul executiv al Asociației „ADEPT”, Igor Boțan.

Politologul a explicat că în timp ce deputații PAS și PPDA nu pot găsi un numitor comun pe mai multe subiecte, o coaliție la care vor participa suplimentar și PȘ cu „Pro Moldova” este foarte dificil de imaginat.

„Este posibil orice, dacă e să ne referim la destrămarea fracțiunii Partidului Democrat. Totuși, eu nu văd cum poate fi formată o majoritate de alternativă cu participarea PȘ, „Pro Moldova”, PAS și PPDA. Vedeți că PAS și PPDA nu se pot înțelege între ei, lucru care s-a putut observa la alegerile din Hâncești. Dacă cineva își imaginează că ei, nefiind în stare să se înțeleagă, ar putea forma o coaliție cu domnul Candu și Partidul „ȘOR”, eu cred că acest lucru este iluzoriu”, a declarat el.

Igor Boțan este de părerea că nu-i sens să demiți Guvernul Chicu dacă nu ai alternativă. Potrivit lui, chiar dacă Pavel Filip și PDM ar accepta să dea jos Guvernul, el nu are o soluție cum să unească această opoziție absolut eterogenă: „Cred că domnul Filip va încerca acum să consolideze ceea ce a rămas din fracțiunea PDM”.

„Dacă dai jos Guvernul și nu ai ce ce să-l înlocuiești, aceasta înseamnă că acest Guvern al domnului Chicu, în următoarea perioadă va trebui să lucreze în condițiile foarte dificile – criză economică, criză pandemică, fără împuterniciri. Acest guvern va fi pur tehnic. Cei care vor proceda astfel, își asumă riscuri imense”, susține expertul.

În acest sens, spune Igor Boțan, opoziției îi rămâne doar să preseze Guvernarea: „Am ajuns în situația când, sigur, opoziția trebuie să preseze Guvernul și socialiștii care au ieșit din toate normele atunci când au atacat brutal Curtea Constituțională, dar, înafară de presiuni, opoziția nu prea are ce face”.

Sursa: Deschide.md

loading...

Comments are closed.