În cadrul ședinței de mâine, Guvernul va respinge o inițiativă legislativă a Partidul Șor

În cadrul ședinței de Guvern din 04 decembrie 2019, programată pentru ora 15:00, va fi aprobat un aviz negativ asupra inițiativei legislative a Partidului Șor privind alegerea și destituirea Procurorului general de către cetățeni, informează Telegraph.md

Conform proiectului de aviz, propunerea vine în contradicție cu normele stipulate în art. 125 alin. (1) și (2) din Constituția Republicii Moldova, care prevăd numirea Procurorului General de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Aceeași normă mai stabilește că Procurorul General este demis din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSP, în condițiile legii, pentru motive obiective și în temeiul unei proceduri transparente.

Astfel, întrucât însăși Constituția stabilește modul de numire și demitere a Procurorului General, Guvernul va reține neconstituționalitatea proiectului înaintată și nu va susține această inițiativă legislativă.

Menționăm că vinerea trecută Președintele Dodon a semnat decretul, prin care Alexandru Stoianoglo a fost numit în funcția de Procuror General. Această candidatură a fost selectată de Comisia formată de ministrul Olesea Stamate din Guvernul Maia Sandu. Din componența comisiei de selectare a făcut parte și expertul Igor Boțan, membru fondator al Platformei Civice Demnitate și Adevăr, dar și susținător înflăcărat al Blocului ACUM.

Total
0
Shares
Total
0
Share