DOC // În mijlocul crizei, administrația Aeroportului Chișinău a achiziționat mașini de lux și alte vehicule

La data de 23 noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a dispus, cu titlu definitiv și executoriu, anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia a fost menținută recent de către judecătorii Curții Supreme de Justiție, însă un litigiu conex se află și pe rolul unei instanțe internaționale. Drept urmare, Aeroportul Internațional Chișinău a revenit sub administrația Republicii Moldova, iar această oportunitate a revenit actualei guvernări PAS, în calitate de administrator fiind numit Constantin Vozian.

Astfel, în plină criză economică și stare de urgență, cu bugete reduse la mai multe capitole, Aeroportul Internațional Chișinău a achiziționat, în cursul anului trecut, autoturisme de lux în valoare de câteva milioane de lei, dar pentru deservirea aeronavelor și transportarea bagajelor au fost folosite ZIL-uri sovietice, cazul cel mai recent fiind mediatizat în luna decembrie 2023 de către presă.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul web al aeroportului și pe portalul de stat privind achizițiile publice, AIC a procurat, în 2023, mai multe autoturisme de model Škoda, Dacia Duster, Suzuki Vitara și Toyota Hilux.

Dintre acestea, 4 autoturisme Škoda Superb Laurin&Klement, achiziționate de administrația aeroportului, au costat 2,9 milioane de lei, echivalentul a 150,6 mii euro (peste 37 mii euro per unitate).

Pe lângă acestea, AIC a mai achiziționat și 6 autoturisme Škoda Octavia, în valoare de 2,53 milioane de lei, echivalentul a 131,5 mii euro (peste 21 mii euro per unitate).

Conform declarației persoanei responsabile de la AIC, achizițiile de autoturisme au fost efectuate în conformitate cu un plan de achiziții în funcție de necesitățile serviciilor din cadrul întreprinderii.

“S-au achiziționat automobile pentru serviciul aerodrom (care aveau în dotare UAZ-uri, Niva), pentru securitatea aeronautică, pentru serviciul operațional, pentru sala express, sala delegațiilor și, respectiv, administrație. Nu au fost achiziționate din moft, ci din necesitate. În ceea ce privește administrarea, dacă a fost pus accentul – s-a achiziționat pentru că cele vechi erau mult mai costisitoare în întreținere și aveau un rulaj mult mai mare. Mentenanța în toate cazurile era foarte costisitoare, conform ultimelor experiențe pe acest segment”, a declarat persoana responsabilă.

Pentru anul 2024, AIC planifică să achiziționeze autoturisme în valoare de peste 35 milioane de lei, valoarea totală a achizițiilor planificate în acest an fiind de 424 milioane de lei.

Începând cu februarie 2022, după invazia rusă în Ucraina, compania WizzAir s-a retras de pe piața moldovenească. Din cauza unor probleme financiare, Air Moldova și-a suspendat activitatea, iar Aeroportul Internațional Chișinău a intrat într-o criză tehno-financiară, cu mai puține destinații, mai puțini pasageri și fluxuri reduse de bani.

Total
0
Shares
Total
0
Share