În Moldova a ajuns primul organ pentru transplant prin intermediul unui mecanism internațional

 

Un bărbat român în moarte cerebrală a devenit donator pentru o femeie de 47 de ani din R. Moldova. Este primul organ care ajunge în țară prin intermediul mecanismului paneuropean de partajare a organelor coordonat de organizația FOEDUS din care face parte și Republica Moldova, scrie Radio Europa Liberă

Potrivit directorului Agenției de transplant, Vladimir Bolocan, donatorul nu și-a găsit un receptor în România. La introducerea în programul SIA Transplant, datele despre ficatul donatorului au arătat că acesta s-ar potrivi unei paciente de 47 de ani, care avea nevoie urgent de un transplant.

„Au fost mai mulți pacienți, dar o singură pacientă era foarte urgentă, deoarece avea un risc foarte ridicat. Pacienta se afla într-o situație destul de complicată. Acum are loc intervenția și sperăm ca totul să fie bine. Și perioada post-intervenție este cu riscuri”, a declarat Bolocan pentru Europa Liberă.

Ficatul a fost adus în Moldova cu elicopterul SMURD, din București.

Primul schimb de transplant de organe dintre România și R. Moldova a avut loc acum un an. O femeie din R. Moldova a primit un ficat de la un donator din România. În același timp, rinichii unui bărbat din Moldova au fost transplantați la doi pacienți din țara vecină.

R. Moldova a aderat la platforma internațională FOEDUS, din care fac parte 19 țări, în toamna anului trecut. Este vorba despre un sistem informațional în care statele-membre plasează date despre organele pe care le pot oferi pentru transplantare celorlalte țări, prioritare fiind cele vecine.

În prima jumătate a anului 2023 au fost realizate doar două transplanturi: unul de ficat și unul de rinichi.

În ultimii 3 ani, numărul de transplanturi de organe a scăzut în R. Moldova. Specialiștii spun că de vină ar fi restricțiile din perioada pandemiei de Covid-19, inclusiv lipsa medicilor care ar detecta potențialii donatori.

Total
0
Shares
Total
0
Share