Alte știri

În plin război ruso-ucrainean, ministrul Anatolie Nosatîi a dezvăluit mai multe informații secrete

Pinterest LinkedIn Tumblr

La data de 01.06.2022, 06.09.2022, 10.10.2022, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Nosatîi Anatolie, în cadrul emisiunilor pe la posturi de televiziune a comunicat în public informații care sunt atribuite la secret de stat, iar pe această cale a dezvăluit informații secrete despre pregătirea militară a Republicii Moldova. În pofida faptului că au fost sesizate în mod oficial, organele de drept nu au reacționat corespunzător, PCCOCS motivând că nu poate iniția procese penale în baza sesizărilor.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

La Jurnal TV, emisiunea Secretele Puterii din 01 iunie 2022, Nosatîi a spus că mijloacele de transmisiune din dotarea Armatei Naționale sunt vechi, că armata are nevoie de arme fiindcă cele deținute în prezent sunt destul de învechite, stocurile de muniții și cele necesare pentru a le opera demult s-au epuizat sau este la o limită inacceptabilă.

La aceeași emisiune, Nosatîi a mai spus că militarii nu sunt motivați și au salarii mici.

În seara zilei de 06 septembrie 2022, la Canal 2, ministru a spus că Armata are echipament, armament și efectiv pregătit să-l folosească, numai că toate acestea sunt învechite, depășite și nu asigură capacități ar trebuie pentru desfășurarea unor acțiuni militare. În continuare se referă la tehnica din dotarea armatei naționale, la care specifică că este din anii 60-70 și declară că tot acest echipament este vechi, nefuncțional și trebuie înlocuit. A vorbit și despre stațiile radio care nu mai lucrează și că acestea sunt pe bază de lămpi. Mai grav, a spus că pentru înarmarea țării cu arme procurate de peste hotarele țării ar fi necesar de cel puțin 1 an de zile.

În luna octombrie 2022, în timpul emisiunii înPROfunzime de la PRO TV Chișinău, Nosatîi a dezvăluit informația despre efectivul Armatei Naționale, spunând că sunt 6000 mii de miliari, dintre care 2500 sunt militari în termen (soldați). La fel, a spus despre criza de cadre, respectiv despre neacoperirea funcțiilor de ofițeri.

Tot la PRO TV, Nosatîi a spus că echipamentele produse în perioada sovietică nu sunt sigure pentru a fi utilizate, iar Armata Națională nici nu este în stare să intercepteze și să distrugă rachetele care pătrund în spațiul aerian al țării noastre. La fel, a dezvăluit că Armata are probleme grave la capitolul asigurarea cu mijloace de transport pentru acțiunile tactice.

Prin declarațiile sale, care nu sunt doar cele scrise mai sus, ministrul Apărării a încălcat prevederile Nomenclatorului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 411 din 25.05.2010, și anume:

  • a dezvăluit informații secrete privind indicatorii importanţi ce caracterizează organizarea, efectivul, dislocarea, pregătirea de luptă şi de mobilizare, armamentul şi asigurarea tehnico-materială a Forţelor Armate ale Republicii Moldova;
  • a dezvăluit informații secrete ce dezvăluie conţinutul planurilor de construcţie (perfecţionare) şi dezvoltare a trupelor, starea de pregătire de luptă şi de asigurare de luptă a acestora, efectivul forţelor (mijloacelor) de serviciu şi starea lor de pregătire de luptă, precum şi informaţiile ce conţin analiza situaţiei politico-militare şi operative;
  • a dezvăluit informaţii secrete ce dezvăluie organizarea şi funcţionarea tuturor tipurilor de comunicaţii necesare asigurării capacităţii de apărare şi securităţii statului, asigurării radiotehnice şi de radiolocaţie a trupelor, precum şi repartizarea şi utilizarea canalelor de radiofrecvenţe cu destinaţie militară sau specială.

Acțiunile Ministrului Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, manifestate prin comunicarea în public a informațiilor atribuite la secretul de stat, întrunesc componența de infracțiune prevăzută de art.344 Codul penal al RM – divulgarea secretului de stat.

Sesizată în mod oficial, Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale nu a găsit de cuviință să inițieze un proces penal, iar procurorul Vasile Golban a explicat că PCCOCS nu are dreptul să inițieze cercetări penale în baza sesizărilor parvenite.

loading...

Comments are closed.