În raionul Sângerei au fost depistate peste 50 de cazuri de rujeolă

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă activitățile de mobilizare a comunității pentru sporirea cererii la vaccinare și stoparea declanșării cazurilor de boală, în legătură cu înregistrarea focarului de rujeolă în comuna Sîngereii Noi, din raionul Sîngerei. Medicii din ANSP împreună cu experți ai Biroului de țară al OMS s-au deplasat în localitate pentru trasarea măsurilor antiepidemice și de prevenire a răspândirii infecției.

Începând cu data de 05 mai 2024 și până în prezent, în focar s-au înregistrat peste 50 de cazuri de boală. De menționat că persoanele infectate nu sunt vaccinate împotriva rujeolei.

Totodată, o bună parte din copiii comunei nu sunt vaccinați contra rujeolei din motivul refuzului părinților de a accepta și administra vaccinul. Aceste circumstanțe au determinat convocarea ședinței Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică, la care a fost luată decizia de a realiza, începând cu 24 iunie curent, Campania de informare și vaccinare a persoanelor nevaccinate împotriva rujeolei în comuna Sîngereii Noi (localitățile Sîngereii Noi, Marinești, Trifănești). În cadrul aceleiași ședințe, a fost aprobată componența nominală a echipelor mobile de informare și vaccinare a persoanelor nevaccinate.

Echipele, formate din specialiști din cadrul Centrului de Sănătate Publică Bălți (Sîngerei) al ANSP, din asistența medicală primară și cu suportul APL, au vizitat mai multe familii din comună pentru a informa despre beneficiile vaccinării drept unica cale de prevenire a rujeolei. Datorită acestei activități, în perioada 20.06 – 02.07.2024, în comuna Sîngereii Noi (s.s. Sîngereii Noi, Marinești) au fost vaccinate în total împotriva rujeolei 57 de persoane (preponderent copii), inclusiv 32 de copii vaccinați cu prima doză (cu părinți care anterior refuzau vaccinarea).

În prezent, continuă sesiunile de informare despre beneficiile și importanța vaccinării de rutină și vaccinarea în focar.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share