Alte știri

În spatele legii scandaloase care autorizează arderea deşeurilor se ascund interesele fratelui lui Dodon

Pinterest LinkedIn Tumblr

În spatele legii scandaloase care autorizează arderea deşeurilor în întreprinderi specializate ar sta interesele familiei şefului statului Igor Dodon. Mai exact, este vorba despre fratele mai mic, Alexandru, care împreună cu fiul procurorului general al Federației Ruse, Igor Ceaika, a pus recent bazele unei afaceri în domeniul colectării gunoiului. Directorul executiv al Mişcării pentru Dezvoltarea Durabilă „GREEN Moldova”, Annaslav Yakovenko, susţine că este suspect faptul că această iniţiativă a fost votată în grabă, în două lecturi, fără consultări publice, transmite Publika.md. 

Expertul Annaslav Yakovenko susţine că nu este o simplă concidenţă că la doar două săptămâni de la votarea legii ce permite arderea deşeurilor în întreprinderi specializate, dur criticată de ecologişti şi de specialişti din domeniul sănătăţii, Alexandru Dodon şi Igor Ceaika au deschis o afacere comună în prelucrarea deşeurilor.
 
„Ştim că fratele lui Igor Dodon are o afacere comună cu fiul procurorului general, Igor Ceaika, care este întitulat „regele gunoiului” la Moscova şi se ocupă de colectarea gunoiului în mai multe alte regiuni. Acolo, ecologiştii deja ies la proteste, din cauza că sunt aplicate tehnologii nu tocmai corecte, iar acest lucru este protejat de tatăl lui Ceaika, procurorul general, dar şi prin acte de corupţie, care persistă în Rusia. Din acest motiv, nimeni nu este obligat să pună filtre”, a spus directorul executiv al Mişcării „GREEN Moldova”, Annaslav Yakovenko.
 
Annaslav Yakovenko mai susţine că metoda arderii deşeurilor este una costisitoare, pentru că necesită instalarea echipamentelor de filtrare foarte scumpe. Drept exemplu, sunt statele europene. Expertul spune însă că legea aprobată de Parlament în data de 16 august nu prevede niciun mecanism clar stabilit care urmează să fie aplicat în cazul arderii deşeurilor. Astfel, metodele ieftine şi de calitate proastă din Rusia ar putea fi preluate şi de ţara noastră, sub protecţia alianţei de guvernare.
 
„Din cauza lipsei acestor reglementări, în ţara noastră vor fi aplicate cele mai ieftine tehnologii de cea mai proastă calitate, care ar putea să afecteze mediul. Nu sunt sigur în totalitate că având susţinerea din partea Rusiei şi a alianţei de guvernare din ţara noastră, vor fi găsite soluţii pentru această problemă”, a menţionat Annaslav Yakovenko.
 ECOLOGIST: În spatele legii scandaloase CU ARDEREA DEŞEURILOR ar sta interesele familiei Dodon
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Carmena Sterpu, a declarat pentru Publika TV că acestea sunt nişte afirmații lipsite de temei şi nu au legătură cu realitatea. Însă, potrivit siteului bbc.ru, Igor Ceaika deţine 40% din întreprinderea de prelucrare a deşeurilor în Rusia, iar fratele şefului statului, Alexandru Dodon – 10 la sută. A doua jumătate este deţinută de către un om de afaceri rus. Potrivit BBC, compania a fost înregistrată oficial în data de 30 august, iar principala activitate este colectarea deșeurilor nepericuloase.
 
Pe Alexandru Dodon şi Igor Ceaika îi leagă şi alte afaceri. În luna iulie, cei doi au început să colaboreze în domeniul construcţiilor. Alexandru Dodon, fratele mai mic al preşedintelui ţării, a devenit deţinătorul a 15 procente din acţiunile „Archplay Development”, companie de construcţii deţinută de Igor Ceaika. Ulterior, şeful statului, Igor Dodon, a confirmat informaţia în cadrul unei emisiuni televizate şi a declarat că nu vede nimic criminal în această colaborare.
 
Şi familia preşedintelui Igor Dodon are legături strânse cu fiul procurorului general din Rusia, Igor Ceaika. Asta relevă dintr-un articol al Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație publicat în august 2017. Jurnaliştii au reuşit să afle că în acel an, Ceaika a sponsorizat cu 70 de mii de euro fundația „Din Suflet” a primei doamne, Galina Dodon.
 
Igor Ceaika este unul dintre cei doi fii ai procurorului general din Federaţia Rusă, Iurii Ceaika. O investigaţie a Fundației Anti-Corupție, condusă de opozantul rus Alexei Navalnâi, a arătat că Igor Ceaika a câştigat mai multe contracte cu statul datorită sprijinului acordat de tatăl său.
loading...

Comments are closed.