Externe

Incredibil, dar adevărat! Au pierdut 80 de milioane de dolari din cauza unei greșeli gramaticale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Typo-urile sau greşelile de scriere sunt jenante. Şi, uneori, costisitoare. Pe unii, cei angajaţi în posturi care necesită cunoaşterea la perfecţie a limbii, îi poate costa chiar slujba, însă pe alţii îi poate costa şi foarte mulţi bani.

Cratima, de regulă, nu prea este luată în calcul la greşelile de scriere. Însă, în 1962, lipsa banalei liniuţe a condus la cel mai mare eşec al Agenţiei Spaţiale. Primul zbor interplanetar al omenirii trebuia să fie „simplu”: sonda Mariner 1 trebuia să se apropie şi să studieze Venus. Însă lipsa unei cratime în codul sursă al programului care calcula traiectoria a făcut ca sonda să explodeze la câteva minute după lansare.

Astfel, cratima lipsă de la NASA a adus un prejudiciu de 80 de milioane de dolari SUA. Însă ăsta n-a fost un caz unical. S-au mai întâmplat și alte istorii similare.

Un „P” lipsă din anunţul unui neglijent vânzător pe eBay l-a făcut pe acesta să piardă o jumătate de milion de dolari. Acesta dorea să vândă o sticlă de bere Allsopp’s Arctic Ale, veche de 150 de ani, însă anunţul a fost făcut pentru… Allsop’s Arctic Ale. Dându-şi seama de greşeală, un client ager a licitat 304 dolari, sumă cu care a şi cumpărat „vechitura”, pe care a revândut-o imediiat cu 503.300 de dolari.

Morala acestor cazuri este evidentă. O simplă greșeală gramaticală vă poate distruge viața!

loading...

Comments are closed.