Alte știri

Incredibil! Propagandistul pro-rus Mark Tkaciuk, FINANŢAT din Germania!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dezvăluirile surprinzătoare au fost făcute de proiectul Zeppelin Investigations, care a prezentat într-o investigaţie lanţul de activişti civici de la Chişinău finanţaţi din Germania, majoritatea din ei având mai multe contacte cu politicul decât cu societatea civilă. Autorii investigaţiei pornesc investigaţia de la filmul „Istoria Moldovei”, lansat în noiembrie 2017 de preşedintele pro-rus Igor Dodon, un proiect propagandistic regizat şi finanţat de patronii lui Dodon de la Moscova.

La 2 februarie 2018 şi propagandistul pro-rus şi românofobul Mark Tkaciuk, aflat în strânse legături cu anumite cercuri de influenţă şi servicii speciale de la Moscova, a anunţat o producţie similară, întitulat „Limba comună”. Proiectul lui Tkaciuk are scopuri identice cu cel al lui Dodon, propagarea „naţiunii civice moldoveneşti”. Însă finanţarea proiectului fostului ideolog al lui Vladimir Voronin şi al Partidului Comuniştilor vine din cu totul altă parte decât de la Moscova, tocmai din inima Europei, din Germania!

Autorii investigaţiei administrează şi probe, pritre care nota de plată adresată în iunie 2017 de Mark Tkaciuk unui ONG de la Berlin, Institut für Europäische Politik şi dispoziţia de plată din 12 iunie 2017, prin care ONG-ul îi transferă 2000 de euro.

Suma încasată de Tkaciuk pare a fi pentru efectuarea unui studiu, întitulat „Consolidarea coeziunii sociale şi a unei identităţi comune în Republica Moldova, executat în decembrie 2017 de ONG-ul de la Berlin împreună cu ONG-urile de la Chişinău Institutul pentru Iniţiative Strategice (IPIS) şi Institutul de Politici şi Reforme Europene (IPRE). Cel puţin asta se înţelege din scrisoarea publicată de autorii investigaţiei, care a fost adresată de către reprezentanta ONG-ului german, Viktoria Palm, lui Vladislav Kulminski, director executiv al IPIS. Prin această scrisoare, adresată în copie şi lui Andrei Popov, preşedinte al IPIS, lui Adrian Popescu, expert IPIS, dar şi lui Mark Tkaciuk, Institut für Europäische Politik solicită adresaţilor prezentarea actelor pentru rapoartele financiare.

Totuşi, deşi inclus în lista celor remuneraţi financiar, Tkaciuk nu apare printre autorii studiului, colaborarea dorindu-se să rămână în mare taină. În schimb, imediat după prezentarea studiului, Mark Tkaciuk anunţă lansarea propriului proiect, „Limba comună”, care are exact aceeaşi temă cu studiul ONG-iştilor moldo-germani, coeziunea socială şi construirea „naţiunii civice moldoveneşti”.

Alături de numele lui Mark Tkaciuk, în investigaţia Zeppelin Investigations apar şi alţi bursieri ai ONG-ului de la Berlin, printre care: Vladislav Kulminski, originar din stânga Nistrului, oraşul Râbniţa, cunoscut drept un apropiat al lui Tkaciuk. Având şi el viziuni şovine şi românofobe, după ce a învăţat româna Kulminski a devenit proiectul românofon al lui Mark Tkaciuk, care transmite tezele ideologului rusofon către populaţia majoritară a Republicii Moldova, vorbitoare de limba română. Kulminski a figurat şi în alte investigații jurnalistice, în calitate de beneficiar al banilor miliardarului George Soros, redirecționați în Moldova prin intermediul aceluiași ONG german, Institut für Europäische Politik.

Adrian Popescu, expert IPIS, apropiat al fostului premier Vlad Filat, membru al staffului Partidului Liberal-Democrat din Moldova, responsabill de propagandă. În prezent acesta s-a transferat în stafful Maiei Sandu, respectiv al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Vadim Pistrinciuc, vicepreședinte PLDM, care a deținut și funcția de președinte interimar al partidului după arestarea lui Vlad Filat.
Andrei Popov, președinte IPIS și fost vicepreședinte APE, fost membru al Partidului Democrat al Moldovei, delegat în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană în funcția de viceminsitru al afacerilor externe și integrării europene în guvernul de la Chișinău, din august 2013 ambasador al Republicii Moldova în Austria și Slovacia. Andrei Popov, și el cunoscut pentru viziunile sale românofobe, este fiul fostului diplomat sovietic aflat în legătură cu KGB Mihai Popov, fost consilier al ambasadei URSS, iar după 1991 a Federației Ruse la București. Mihai Popov este în prezent director administrativ al LUKOIL România, în care s-au regăsit mai mulți exponenți ai serviciilor speciale sovietice/rusești.

Lanțul de implicări politice ale societății civile nu se termină aici. La 3 februarie 2017 Andrei Popov își anunța demisia din funcția de vicepreședinte al Asociației pentru Politică Externă (APE), un alt ONG de la Chișinău, în legătură cu implicarea plenară în calitate de președinte al IPIS (imaginea 5). În răspuns, președintele APE Victor Chirilă, care a deținut din 2012 funcția de consilier pentru politică externă a premierului Vlad Filat, anunță că APE are un nou membru, Mihai Popșoi, nimeni altul decât vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

Autorii investigaţiei concluzionează că Germania finanțează la Chișinău o ramificație întreagă de ideologi, propagandiști și activiști civici, a se citi politicieni, din diverse partide. Dincolo de toată diversitatea bursierilor, liantul pare a fi unul singur, românofobia. Coincidență sau nu, marele beneficiar ale acestor intervenții financiare germane este Rusia. „O nouă înțelegere, un nou pact de neagresiune ruso-german?! Oare câtevor mai fi de denunțat?”, se întreabă autorii investigaţiei.

loading...

Comments are closed.