Social

Indicatoare alimentate cu energie solară acum și în Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Indicatoare pentru pietoni alimentate cu energie solară au apărut în centrul capitalei. Mai exact, acestea sunt dotate cu baterii reîncărcabile de la soare. Astfel, pe parcursul zilei se abosoarbe energia, iar noaptea indicatoarele luminează intermitent. Șoferii salută inițiativa autorităților, totuși unii spun că ar fi mai bine ca trecerile de pietonii să fie iluminate suficient, transmite protv.md

Strada 31 august, pe porțiunea Pușkin si Bănulescu Bodoni, are mai nou indicatoare pentru pietoni cu lumină intermitentă, care funcționează pe baterii solare.

Bateriile absorb lumina solara pe parcursul întregii zile, pentru ca ulterior să o transforme în energie. Astfel ca noaptea, beculețele se aprind automat, rezistând până la 12 ore. Responsabilii de la direcția transport spun că important este ca panourile să fie curățate pe timp de iarna, pentru ca zăpada așezată ar putea împiedica pătrunderea razelor.

Surprinși, pietonii spun că acum se simt mai în siguranță.

Și așa eram atentă, dar acum mă simt în siguranță 100 de procente.

În Europa pietonii au tot timpul prioritate, numai au pus piciorul și șoferii trebuie să oprească. – Și la noi?- La noi ce, e dezordine.

Oricum ne asigurăm, ne uitam în stânga, în dreapta, daca ne-a văzut șoferul și atunci merg.

Noaptea, indicatorul poate fi zărit hăt de departe, însă nu și pietonul, având în vedere că zebrele sunt slab iluminate„, spun șoferii.

În Elveția sunt așa chestii. Am văzut așa ceva acolo. Măcar oamenii o să vadă că este trecere de pietoni și nu o să calce.

În total, în centrul capitalei au fost instalate patru astfel de indicatoare.

Vitalie BUTUCEL, ȘEF INTERIMAR DIRECȚIA TRANSPORT CHIȘINĂU: “Anume acolo pentru că acolo vor fi foarte mulți vizitatori în aceasta piață, în acest târg de Crăciun, acolo va fi flux de pietoni.”

Dacă bateriile solare sunt utilizate în folosul societății, atunci e minunat.”

Initiativa este a direcției transport Chișinău, care susține că a primit gratuit toate indicatoarele de la un agent economic. Este deocamdată un proiect-experiment. Dacă va avea succes, în 2018 ar putea apărea și mai multe indicatoare de acest fel pe străzile capitalei.

loading...

Comments are closed.