Politic

(INFOGRAFIC) Sondaj IRI: Pavel Filip la un procent de Maia Sandu, iar Platforma DA sub pragul electoral!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi opiniei publice s-a făcut public un nou sondaj. De data aceasta, moldovenii au fost chestionați de către IRI (Institutul Republican Internațional).

Una din întrebările adresate respondențiolor a fost: ce partid sau mișcare politică considerați că ar putea să resolve problemele politice și economice a Republicii Moldova. Pe primul loc în acest top s-au poziționat cei din PSRM, iar locul 2 și 3 sunt ocupate de către PAS-ul Maiei Sandu și respective Partidul Democrat condus de către Vlad Plahotniuc.

Întrebați de politicienii în care ar avea cea mai mare încredere, moldovenii l-au desemnat drept cel mai de încredere pe Igor Dodon, 49 % din moldoveni au o părere pozitivă față de președinte. Pe locul doi cu 39% s-a clasat Maia Sandu, iar la distanță de doar un procent, cu 38% pe locul trei s-a situate prim-ministrul Pavel Filip.

În topul neîncrederii, lucrurile rămân neschimbate de ceva timp. De cea mai mica încredere se bucură sau nu liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. 84% dintre respondenți au o părere negativă față de președintele PL.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, potrivit datelor pentru întreg eșantionul chestionat, PSRM ar acumula 30 la sută din voturi, PAS – 21%, iar PDM – 8%. Sub pragul electoral rămân comuniștii, care ar obține un scor de 4%, la fel ca și Partidul Platforma DA. Partidul Nostru al lui Renato Usatîi ar acumula 2% din voturi, urmat îndeaproape de Partidul Liberal, cu 1%. Iar Partidul Liberal Democrat din Moldova nu ar acumula nici unu la sută din sufragii.

Dacă e să privim opțiunile alegătorilor deciși, pentru PSRM ar vota 34% dintre moldoveni cu drept de vot, PAS ar acumula 23%, iar PDM – 9 la sută. În cazul partidelor care nu ajung în Parlament, opțiunile alegătorilor sunt aceleași: PCRM și PPDA – 4%, PN – 2%, PL – 1%, iar PLDM – sub 1%.

loading...

Comments are closed.