Inginer cadastral de la Agenția Servicii Publice, trimis în judecată pentru abuz de serviciu. A prejudiciat Primăria Chișinău cu 3 milioane de lei

 

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a unui inginer cadastral din cadrul Serviciului Cadastral Teritorial Chișinău al Departamentului Cadastru din cadrul Instituției Publice ”Agenția Servicii Publice” și a complicelui acestuia, fiindu-le incriminate săvârșirea a cinci episoade infracționale, de abuz de serviciu.

Cauza penală a fost pornită în iunie 2022, de către Procuratura Anticorupție, în baza autosesizării Inspectoratului Național de Investigații al IGP, acțiunile de urmărire penală fiind efectuate în comun cu Centrul Național Anticorupție.

Potrivit probelor administrate, învinuitul activând în funcția de inginer cadastral, identifica bunuri imobile – terenuri proprietate publică a municipiului Chișinău, amplasate în sectoarele Centru și Rîșcani, care se învecinau cu imobile aflate în proprietate privată ale persoanelor fizice, înțelegîndu-se în prealabil cu aceștia, întocmea planurile cadastrale cu introducerea unor date denaturate referitor la existența în natură a unor construcții și amplasarea acestora pe terenul proprietate publică, care ulterior, în lipsa cărorva acte confirmative privind autorizarea construirii lor și prin falsificarea actelor de recepție finală a bunurilor imobile, efectuau înregistrarea neîntemeiată în Registrul bunurilor imobile a unor construcții fără documente corespunzătoare, în baza cărora solicitau Consiliului municipiului Chișinău și Primăriei municipiului Chișinău, vînzarea la un preț normativ a terenurilor aferente acestor construcții (inexistente sau edificate ilegal pe terenul proprietate publică), mult mai mic decât prețul de piață ce putea fi obținut de Primăria mun. Chișinău în rezultatul vânzării la licitație a acestor terenuri, astfel cauzând Primăriei municipiului Chișinău daune materiale considerabile de aproximativ 3 milioane lei.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii de abuz de serviciu, aceștia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 67 500 la 117 500 lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe o perioadă de la 5 la 10 ani.

Totodată, în vederea garantării executării pedepsei amenzii și în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune, a fost aplicat sechestru pe bunurile imobile în valoare de 5 milioane lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share