Întâlnire la sediul Serviciului Hidrometeorologic de Stat: Moldova și Austria își unesc forțele pentru un mediu mai curat

Experți din Austria și specialiști din Republica Moldova s-au reunit astăzi la Chișinău pentru a stabili o colaborare strânsă în domeniul monitorizării mediului. Reuniunea, organizată la sediul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), a pus bazele unor proiecte ambițioase care vor contribui la îmbunătățirea calității mediului în țara noastră, scrie Moldpes.md

Conform SHS, este vorba despre un parteneriat strategic pentru un mediu mai bun. „Reprezentanți ai SHS, Agenției de Mediu, Ministerului Mediului, Agenției Austriece de Dezvoltare și experți din Austria au discutat despre o serie de aspecte esențiale pentru un mediu mai curat și mai sănătos: extinderea și îmbunătățirea rețelei de monitorizare a calității aerului; un nou software va fi instalat la stația de monitorizare a aerului din Chișinău; implementarea standardelor europene de mediu. Suportul Austriei va fi esențial pentru armonizarea legislației naționale cu standardele europene, un pas important spre un mediu mai durabil”, indică sursa citată.

De asemenea, a fost abordată reforma instituțională. „Reorganizarea SHS în Autoritatea de Meteorologie și Monitorizare de Mediu va permite o gestionare mai eficientă a resurselor și o abordare integrată a problemelor de mediu. Totodată, un element central al cooperării dintre Moldova și Austria este Proiectul Twinning, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul va facilita transferul de expertiză din țări precum Finlanda sau Lituania către Moldova, contribuind la consolidarea capacităților în domeniul monitorizării mediului”, explică SHS.

Colaborarea dintre Moldova și Austria va genera beneficii semnificative pentru toți cetățenii. Asta înseamnă acces la informații mai precise despre calitatea mediului, un mediu mai curat și mai sănătos și o gestionare mai eficientă a resurselor naturale.

„Republica Moldova și Austria își asumă un rol activ în protejarea mediului și demonstrează un angajament ferm pentru un viitor mai curat și mai sănătos”, au rezumat părţile.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share