Integrarea europeană și alegerile locale din Republica Moldova, discutate de europarlamentarul Cristian Terheș cu ambasadoarea Daniela Morari

Europarlamentarul Cristian Terheș s-a întâlnit la Parlamentul European pe data de 07.11.2023 cu Excelența sa Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă UE, pentru a discuta atât despre alegerile locale din țară și traseul integrării europene a Republicii Moldova, cât și despre alte subiecte de interes comun.

Întâlnirea a fost solicitată de europarlamentarul Terheș după ce acesta s-a întors la Bruxelles din misiunea de observator internațional la alegerile locale din Republica Moldova ce au avut loc pe data de 05.11.2023. Acesta a fost singurul român dintr-un grup de șase europarlamentari care au fost observatori din partea Parlamentului European la aceste alegeri.

Discuția pe acest punct a privit atât desfășurarea procesului electoral din perioada de campanie și din ziua votului, cât și concluziile emise de ODIHR și Parlamentul European a doua zi de după vot.

Un alt subiect discutat a fost raportul Comisiei Europene de evaluare a realizărilor Republicii Moldova în procesul de integrare europeană ce va fi dat public pe data de 08.11.2023. Raportul se așteaptă a fi pozitiv, Comisia Europeană urmând a propune începerea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova.

În cadrul discuției europarlamentarul Cristian Terheș a ridicat și problema reparației nedreptăților făcute de regimul sovietic cultelor religioase în perioada de ocupație, inclusiv Mitropoliei Ortodoxe a Basarabiei. În acest sens europarlamentarul a făcut referire la textul rezoluției propuse de grupul ECR în care s-a solicitat ca Parlamentul European să “ia act de faptul că Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei, abolită de autoritățile sovietice în semn de răzbunare, a fost recunoscută oficial în 2002, în urma unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului; recunoaște Mitropolia Ortodoxă a Basarabiei ca victimă a opresiunii sovietice”.

Prezent în Republica Moldova cu această ocazie, înainte de începerea mandatului de observator europarlamentarul Cristian Terheș s-a întâlnit cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, episcopul baptist Nicolai Vozian, precum și alți lideri religioși, pentru a afla stagiul reparației nedreptăților făcute de regimul sovietic cultelor religioase.

De asemenea, cei doi interlocutori au făcut și un follow-up la subiectele pe care le-au discutat și agreat în cadrul întâlnirii din data de 20.07.2021, respectiv: sprijinirea firmelor mici și mijlocii, precum și a fermierilor din Republica Moldova; sprijinirea promovării produselor din Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene; realizarea și finanțarea mai multor proiecte comune de infrastructură; eliminarea tarifelor de roaming.

“Cetățenii Republicii Moldova, așa cum mi s-a reconfirmat și din multele întâlniri pe care le-am avut acum, aspiră spre mai multă libertate și prosperitate, de aceea trebuie susținuți în acest demers”, a spus europarlamentarul Terheș.

Europarlamentarul Cristian Terheș a asigurat-o pe doamna ambasador Morari de tot sprijinul său și al colegilor din Grupul ECR pentru susținerea direcției democratice și a integrării europene a Republicii Moldova, precum și a tuturor măsurilor care întăresc respectarea drepturilor omului, a libertății și aduc prosperitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share