Social

Intrăm în Săptămâna Albă. Ce nu avem voie să mâncăm și când începe Postul Mare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi începe Săptămâna Albă, o perioadă pregătitoare pentru postul mare al Paştelui. În aceste zile este dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.

De sfântul şi Marele Post ne desparte exact o săptămână. Ieri, majoritatea creştinilor ortodocşi s-au despărţit de carne până la sfânta sărbătoare a Învierii Domnului.

În săptămâna ce urmează, Canoanele creştine cer ca să nu se consume carne, ci numai lactate, brânzeturi, ouă şi peşte, scrie stirilocale.

Duminica viitoare este numită şi Duminica iertării, sau a izgonirii lui Adam din rai. Prin călcarea postului şi a interdicţiei de a gusta din măr, Adam a pierdut raiul. Tot prin post şi prin rugăciune omul trebuie să se ridice înapoi la rai.

Un obicei străvechi spune că, pe perioada Săptămânii Albe, este bine ca gospodinele să pună toate cănile și cratițele cu gura în jos, pentru a fi ferite de pagubă.

Postul Paștelui, cel mai aspru și mai lung de peste an, va începe pe 19 februarie și se va încheia pe 8 aprilie, când vom sărbători Învierea Domnului.

loading...

Comments are closed.