INVESTIGAȚIE pe urmele MILIARDOMATULUI. Cum a spălat Platon Miliardul moldovenesc în Laundromatul Rusesc

miliardomatul, Platon, Filat, Natalia Morari, Anin, jurnalist rus de investigatie, Novaya Gazeta, unde-i miliardul, sistem bancar, furt din sistemul bancar, investigatie jurnalistica, Laundromat, Laundromatul Rusesc, VictoriaBank, FSB, atac raider, Natalia Morari, caile ferate rusesti, RJD, Renato Usatii, Partidul Nostru, Plahtoniuc, GBC, Vlad Filat, PLDM, PAS, Maia Sandu, Actiune si Solidaritate, sistem bancar moldovenesc, spalare de bani, schema de spalare a banilor, Kroll, compania Kroll, Chisinau, BEM, Banca de Economii din Moldova, UniversalBank, Putin, AMN, Urecheanu, PCRM, Voronin, Mark Tkaciuk, Andrei Nastase, miliardul, cine a furat miliardul, unde-i miliardul, Kroll, compania Kroll, Natalia Morari,

Proiectul Zeppelin Investigations a publicat o amplă investigație, care dezvăluie în premieră legătura dintre Laundromatul Rusesc și atacul la sistemul financiar-bancar moldovenesc. Conform probelor prezentate de jurnaliști, atacul la sistemul bancar moldovenesc din perioada 2010-2014, cunoscut publicului că „furtul miliardului” este parte componentă a Laundromatul Rusesc, ingineria financiară implementată de raiderul Veaceslav Platon sub patronajul serviciilor speciale de la Moscova.

În investigație apar nume sonore de la Moscova, apropiate de serviciile speciale rusești, dar și de președintele Vladimir Putin, precum fostul șef al Căilor Ferate Ruse, generalul Vladimir Yakunin sau fostul șef al Serviciului Vamal Federal al Rusiei, generalul Andrei Belianinov. Scopul urmărit de Federația Rusă era ca prin operațiunea imensă de spălare de bani să fie finanțate misiunile diversioniste împotriva Occidentului, dar și să destabilizeze situația socio-politică de la Chișinău, pentru a tergiversa semnarea acordului de asociere cu UE și a influența rezultatele alegerilor din noiembrie 2014.

Autorii investigației descriu documentat, în detalii, cum agentul FSB și prin cumul raiderul Veaceslav Platon și-a extins controlul asupra întregului sistem financiar-bancar de la Chișinău, cooptându-l în operațiune și pe Ilan Shor. Ulterior, prin intermediul băncilor preluate și transformate sub protecție politică din partea fostului premier Vlad Filat în mașini de spălat bani, Platon a reușit în perioada 2010-2014 să spele prin Chișinău peste 22 de miliarde de dolari de la Moscova, dar și să scoată, prin aceiași schemă, banii din sistemul bancar moldovenesc.

Ambele componente ale ingineriei financiare, Laundromatul Rusesc și extensia acestuia, furtul miliardului de la Chișinău, sunt parte ale aceleiași scheme, gândită și implementată de Veaceslav Platon sub paravanul FSB de la Moscova. Banii spălați prin ambele componente ale schemei au fost scoși din sau prin Moldova și au tranzitat prin aceleași conturi din două bănci din Letonia, AS Privatbank și Trasta Komercbanka, controlate de la distanță, de pe aceleași IP-uri, de Platon și oamenii din anturajul său, pierzându-și ulterior urma în paradisurile fiscale din Occident. Din banii spălați Rusia a finanțat mai multe proiecte diversioniste din Occident, dar și partide politice pro-ruse de la Chișinău.

Începutul anchetării de către procuratura de la Chișinău a ingineriei financiare a lui Platon și a atacului la sistemul financiar-bancar moldovenesc s-a lăsat cu un scandal internațional de amploare și cu o răcire fără precedent a relațiilor diplomatice dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

Mai jos găsiți investigația completă în variantă originală:
http://zeppelin.md/rom/investigatii/miliardomat-moldovan-laundromat

 

Total
0
Shares
Total
0
Share