INVESTIGAȚIE // Peste 35 de milioane de euro. Atât costă votul diasporei pentru PAS

Peste 35 de milioane de euro Occidentul a alocat pentru votul Diasporei moldovenești în favoarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Despre aceasta scriu jurnaliștii de la Neweurope, într-o amplă investigație privind finanțarea externă a PAS, informează NTV

Jurnaliștii belgieni au intrat în posesia unor documente secrete, în care se precizează că scopul este scoaterea la alegeri, în statele occidentale, a cel puțin 300 000 de cetățeni moldoveni, dintre care cel puțin două treimi să-și dea votul pentru PAS. În rapoarte este descris procesul de mobilizare a moldovenilor, cum vor fi aceștia transportați la secțiile de votare, cine sunt responsabilii. Totodată, în acte apare și rubrica “Mulțumirea unor membri ai birourilor electorale de peste hotare” pentru care s-au alocat 65 000 euro.

În acest scop, sunt mobilizate structuri ale unor partide din familia popularilor europeni din mai multe țări, care vor acorda tot suportul logistic necesar pentru transportarea organizată a alegătorilor. Forțele de ordine din țările occidentale au indicația să nu creeze impedimente pentru deplasarea și participarea la vot a moldovenilor, inclusiv a celor care se află ilegal pe teritoriul țării.

Cele mai multe mijloace de transport sunt planificate să fie închiriate în Italia (peste 350), Franța (212), Germania (198), Marea Britanie (184) etc. Transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de vot va fi asigurată inclusiv în SUA și Canada, însă numărul de unități planificate pentru aceste țări sunt de ordinul de a câteva zeci. În SUA pentru mobilizarea la vot a moldovenilor se va implica masiv biserica baptistă.

Amintim că la începutul acestei săptămâni, jurnaliștii belgieni de la Neweurope.eu au publicat o investigație despre finanțarea ilegală a PAS de către țările occidentale. Suma si ridică la 56 de milioane de euro. Banii sunt distribuiți prin diverse proiecte, ONG și instituții media. Totodată, o mică parte din resursele financiare au fost repartizate către Diaspora, care le donează candidatului electoral.

Citește și: PAS a primit Regulamentul pentru dezbaterile publice cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar nu oferă nici un răspuns

Total
0
Shares
Total
0
Share