Investigație “RiseProject”: Firmele lui Veaceslav Platon implicate în Laundromatul din Azerbaijan!

veaceslav platon, laundromatul rusesc, furtul miliardului, miliardul inapoi, asistenta lui platon, platon adjunct

Proiectul de jurnaliști de investigație, RiseProject a publicat un nou articol dedicat spălărilor de bani din statele ex-comuniste. De data aceasta, un articol întreg a fost dedicat Laundromatului din Azerbaijan.

În articolul realizat de către cei de la RiseProject figurează și 2 companii care au figurat în investigațiile realizate de către cei de la Zeppelin. Astfel, Seabon Limited și Westburn Entrerprises Limited, controlate și gestionate de Veaceslav Platon, care au fost implicate în Laundromatul Rusesc, au investit peste 2 milioane de dolari în mașinăria azeră de spălare a banilor, iar filiala Danske Bank a gestionat miliarde de dolari în ambele scheme de spălare a banilor.

Schema Laundromatului azer, descrisă de către cei de la RiseProject se aseamănă foarte mult cu cea din Republica Moldova, descrisă în investigația “Miliardomat. Moldovan Laundromat” realizată de către jurnaliștii din cadrul proiectului Zeppelin, în care s-a demonstrat documental implicarea lui Veaceslav Platon în schemele de spălare a banilor prin intermediul băncilor moldovenești. Recent, în cadrul unor discuții cu avocații săi, Veaceslav Platon a recunoscut că intenția sa a fost să îngenuncheze sistemul bancar din Republica Moldova, fapt care nu i-a reușit doar din cauza intermediarilor defectuoși pe care i-a avut.

Pe lângă actorii comuni, fiind vorba de Veaceslav Platon, cele două cazuri mai au și alte trăsături comune. Una dintre acestea fiind coruperea oficialilor europeni care ulterior vor face lobby la instituțiile europene în favoarea regizorilor acestui jaf.

În cazul Azerbaijanului au fost plătiți Sager Eckart (fost producător al trustului media CNN), Kalin Mitrev (soțul Irinei Bokova, director general Unesco), Eduard Lintner (Membru al Partidului Uniunea Creștină Germană) și Luca Volonte (fost deputat în Partidul Popular European din Parlamentul UE), din nou este figurant un membru al PPE.

Investigația în întregime o puteți citi AICI.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share