Iohannis, întrebat dacă Moldova are șanse să adere la UE până în 2030: ”Să nu ne facem iluzii”

 

„Aceste negocieri de aderare la UE sunt foarte complexe, de aceea nu trebuie să ne facem iluzii. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat, însă știm din experiența noastră că durează ani de zile”. Acesta a fost răspunsul președintelui României, Klaus Iohannis, întrebat dacă Republica Moldova are șanse să adere la UE până în anul 2030, scrie Voceabasarabiei.md

Totodată, șeful statului român declară că este optimist și speră ca negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE să înceapă în decurs de un an.

„Eu îmi amintesc cum a fost procedura când România a solicitat să devină stat membru al UE și ce complicate au fost negocierile. Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe. Din punct de vedere administrativ, câteodată, ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a da garanția că toată lumea se află pe aceeași treaptă. Eu îmi doresc foarte mult ca negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE să înceapă în decurs de un an și pentru asta și ajutăm administrația din Republica Moldova să se pregătească de aceste negocieri. Depinde în mică măsură de România, depinde de progresele făcute de administrația din Republica Moldova și de felul cum la Bruxelles sunt văzuți pașii care s-au făcut, dar eu sunt optimist. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat, însă știm din experiența noastră că durează ani de zile. Dacă toată lumea se străduiește, se poate realiza aderarea în câțiva ani, dar uitați-vă în Balcani, unde au fost suișuri și coborâșuri, eu sper foarte mult ca administrația din Republica Moldova să rămână pe un suiș constant”, a răspuns Klaus Iohannis.

Total
0
Shares
Total
0
Share