Politică

Ion Ceban este amenințat de PAS să nu testeze angajații din Educație din contul Primăriei Chișinău: “Va veni procurorul!”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primarul municipiului Chișinău schimbă macazul și anunță că decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, prin care cadrele didactice din țară sunt obligate să prezinte teste negative la noul coronavirus la fiecare două săptămâni din 1 septembrie din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău, scrie realitatea.md

Mai exact, Ceban spune că a luat decizia de a nu respecta hotărârea CNESP, întrucât în Capitală există deja o rată de vaccinare de peste 70%.

Mai mult, edilul spune că statul trebuie să aibă grijă de cetățenii, iar dacă guvernarea nu o va face, municipalitatea va aloca bani din bugetul CMC pentru profesori, angajați auxiliari.

Anunțul a fost făcut în această dimineață.

„Mi s-a spus să tac, însă nu o voi face. Mi s-a transmis, prin persoane terțe, că va veni procurorul și mă v-a liniști dacă nu voi înceta. Vă rog, administrația centrală, să vă revizuiți decizia privind obligativitatea testelor negative din contul profesorilor. Dacă și dacă nu va fi modificată decizia, municipalitatea va avea grijă de locuitori, întrucât statul nu o poate face”, a anunțat Ceban.

După anunțul edilului, deputatul PAS, Radu Marian, susține că Ion Ceban va răspunde pentru faptul că prin testarea profesorilor și lucrătorilor din Educație din contul Primăriei Chișinău este o bătaie de joc față de eforturile autoritățile centrale în privința impunerii indirecte a vaccinării împotriva COVID-19.

“Primarul Ion Ceban își bate joc de eforturile autorităților centrale de a impulsiona vaccinarea gratuită în rândul cadrelor didactice și de a relua în siguranță procesul de învățământ. Acesta nu vrea să respecte ultima decizie CNESP prin care se instituie testarea contra-plată a cadrelor didactice care nu doresc să se vaccineze – o măsură firească, folosită deja în toată Europa, pentru a încuraja vaccinarea, a proteja profesorii și a aduce elevii înapoi în clase.

Iv Ceban, veți fi responsabil de valul de infectări în școli, de punerea în pericol a vieții cadrelor didactice, a elevilor și a procesului de învățământ. Ați făcut un gest populist mizerabil, îndreptat împotriva propriilor cetățeni, împotriva medicilor și împotriva științei. Îndemn guvernul să depună toate măsurile necesare pentru a încuraja vaccinarea cât mai largă a cadrelor didactice și a întregii populații.

Amintesc că peste 90% din personalul medical din Moldova s-a vaccinat. Propun să nu ne credem mai deștepți decât ei”, a declarat deputatul PAS, confirmând că impunerea testelor periodice este “impulsionarea” campaniei de vaccinare.

Sursa citată amintește că luni, 23 august, CNESP a aprobat o nouă hotărâre prin care a stipulat ca măsură de siguranță, pentru noul an școlar, care va începe la 1 septembrie, testarea cadrelor didactice odată la 14 zile din bani proprii, dacă nu doresc să se vaccineze.

Mai mult, testarea la COVID-19 sau vaccinarea cadrelor didactice în contextul începerii unui nou an școlar a trezit indignarea sindicaliștilor.

În replică, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că le respectă opinia, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric părerea.

loading...

Comments are closed.