Ion Munteanu: Dacă se va constata fraudarea alegerilor pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, ar trebui organizate alegeri repetate

Dacă se va constata fraudarea alegerilor pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, ar trebui organizate alegeri repetate, declarația a fost făcută de către procurorul general interimar, Ion Munteanu în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, scrie Radiomoldova.md

Potrivit acestuia, oamenii legii verifică listele persoanelor care au participat la scrutinul din autonomie, iar în paralel este investigată corectitudinea finanțării campaniei electorale.

„Oamenii legii verifică corectitudinea listelor persoanelor care s-au prezentat la vot în UTA Găgăuzia, este un număr suficient de mare de persoane care vor fi verificate. Procurorii vor identifica dacă alegătorii se aflau în ziua alegerilor în țară. De asemenea, este investigată corectitudinea finanțării campaniei electorale”, a menționat Ion Munteanu.

Alegerile pentru funcția de bașcan al Unității Teritoriale Administrative Găgăuze s-au desfășurat pe 30 de aprilie, iar în turul doi de scrutin, din 14 mai, bătălia s-a dat între doi candidați Evghenia Guțul, din partea Partidului Șor, și Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor.

Curtea de Apel Comrat a validat, la 22 mai, rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, confirmând victoria Evgheniei Guțul, în pofida încălcărilor reclamate de oamenii legii.

Pe 19 mai, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a desigilat plicurile cu listele electorale confiscate de la Comisia Electorală din autonomia găgăuză. CNA, Procuratura Anticorupție și Poliția au „bănuieli rezonabile” că în listele de votanți au fost incluse persoane decedate sau aflate peste hotare, ceea ce ar pune la îndoială rezultatele alegerilor. Pe 19 iunie Partidul Șor a fost declarat neconstituțional.

Total
0
Shares
Total
0
Share