Politică

Ion Sturza: ”Candu este creierul acestui sistem criminal, eu mă mir că el nu a plecat alături de nașul său de cununie”

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Candu este creierul acestui sistem criminal”. Declarația a fost făcută astăzi de ex-premierul Ion Sturza, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Totodată, fostul premier se arată uimit de ce „Candu nu a plecat alături de Plahotniuc”, scrie cotidianul.md

Sturza a explicat că Plahotniuc e nașul lui Candu atunci când vine vorba de legătura de rudenie, dar nu și de business.

„Nu cunosc care sunt intențiile procurorilor. Andrian Candu nu este o creatură a lui Vlad Plahotniuc, dar Plahotniuc e creatura lui Candu. Când Plahotniuc era în așa-numitele afaceri, anume expertul în structurarea afacerilor din companiile Big Four, Candu a administrat afacerile, le-a băgat în offshoruri și a primit pentru aceasta 10%”, a declarat Sturza.

Potrivit ex-premierului, anume de atunci, Candu a devenit nașul lui Plahotniuc.

„În urma acțiunilor de business, Candu a devenit nașul lui Plahotniuc. Deși, eu nu le-aș numi acțiuni de business. Candu a administrat afacerile până în ultimul moment. Candu avea semnătura și era beneficiar la toate afacerile lui Plahotniuc. Semnăturile lui Candu stau pe foarte multe documente, inclus în companiile care sunt în lista Kroll acre astăzi sunt investigate de Procuratura Generală”, a explicat Sturza.

Totodată, Sturza a anunțat că a existat și „o perioadă de barbarie”.

„În prim-plan au apărut persoane extrem de dubioase, precum Serghei Iaralov, al cărui vis a fost întotdeauna să se înfrupte din rezervele valutare. Ca să înțelegeți, ei nu făceau business, pentru că nu aveau fabrici, angajați, dar ei s-au pus de-a lungul drumului la toate fluxurile financiare din Republica Moldova și au început să le estorcheze”, a adăugat ex-premierul.

În cadrul emisiunii din această seară de la Jurnal TV, ex-premierul Sturza a mai spus că „Andrian Candu este nașul lui Plahotniuc, în sensul fraudelor economice majore, apoi este nașul politic al lui Plahotniuc, anume Candu a adus toată ideologia, interacțiunea cu instituțiile statului, controlul asupra Guvernului și Parlamentului”.

„Sincer vorbind, Plahotniuc numai de politică nu se ocupa. Candu este creierul acestui sistem criminal, eu mă mir că el nu a plecat alături de nașul său de cununie. Candu nu are nicio șansă să scape din acest văluc, să fim sinceri. Se vede cu ochiul liber implicarea sa, chiar și în procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și a privatizărilor ilicite, dar și a deciziilor de alocare a banilor din Banca Națională a Moldovei. Candu are un parastas atât de mare că eu nu-l invidiez”, a mai declarat Ion Sturza.

Totodată, Ion Sturza îl descrie pe Andrian Candu ca fiind „inteligent și bine educat”.

„A trecut printr-o școală foartă bună la una dintre cele mai mari companii de consultanță financiară. Candu nu e un escroc. El înțelege foarte bine, dar nu înțeleg pe ce el mizează. Știindu-i un pic profilul, îl văd foarte nervos, iar această denotă o lipsă de siguranță. Recomand persoanelor de la Chișinău care au discernământ, să nu se lege de Andrian Candu, pentru că acesta este o chestie extrem de nocivă”, a punctat ex-premierul Ion Sturza.

loading...

Comments are closed.