Ion Sturza o liniștește pe Maia Sandu: Toată Europa se confruntă cu o criză fără precedent – demografia!

ion struza, premierul moldovei, om de afaceri, romania

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza a scris azi pe facebook un text care o va întrista pe lidera PAS. Acesta spune că trăim într-o lume globală, lume care se confruntă cu o criză fără precedent – demografia! Nu financiară, economică sau politică. Demografică! Drept exemplu servește Europa.

Sturza vede tot mai multă lume la Chișinău descoperind că… Republica Moldova a rămas fără locuitori și, implicit, fără forță de muncă. Unii subit au început să se pregătească pentru a primi „vietnamezi”, alții blamează guvernările incompetente și corupte. Da, mulți, foarte mulți pleacă din lipsă de perspective și imposibilitatea asigurării unui trai decent pentru ei și copiii lor. Educație tot mai precară, medicină defectuoasă, locuri de muncă necalificate și prost plătite, chiar dacă vin de la investitori oportuniști străini.

“Dar trebuie să fim sinceri. Trăim într-o lume globală, lume care se confruntă cu o criză fără precedent – demografia! Nu financiară, economică sau politică. Demografică! Drept exemplu servește Europa. Tot mai puține nașteri, tot mai puțină dorință de a munci. Tinerii sunt egocentrici, axați pe lucruri simple și aparent plăcute. Total diferiți de generațiile anterioare, care au reconstruit continentul după cel de-al Doilea Război Mondial. Etica și mai ales estetica de a fi este total diferită. E rău? E bine? Nu, e diferit!”, scrie Sturza.

Cel mai simplu pentru europeni e să aspire forță de muncă din alte părți. “Nu a mers cu „sirienii”, deschidem porțile pentru moldoveni, belaruși, ucraineni, ruși. Sunt harnici, puțin pretențioși, creștini și un șut în fund poți să le dai oricând dorești. Românii, bulgarii, polonezii? Se întorc la baștină, lucrurile acolo se redresează câte puțin, veniturile cresc, infrastructura se îmbunătățește. De ce ar trebui să mai rabde umilința de iobag „modern”, se întreabă omul de afaceri.

demografie pe glob

Situația demografică la nivel global. Sursa: AICI

Sturza crede că în realitate, eliminarea vizelor pentru moldoveni și ucraineni puțin ce a avut cu „performanțele” guvernărilor cleptocratice. O spune nu din „presă”. E nevoie mare de „sânge” proaspăt în budoarele bătrânilor, pe șantiere și în spitale. Nu sunt de prisos nici programatorii, inginerii și instalatorii.

“Ultimul argument pentru Europa ca să rămână competitivă la nivel global și să mențină statutul de asistat social pentru „băștinași” sai este forța de muncă prost plătită din afară. Așa că nu prea avem șanse să-i reținem acasă pe moldoveni, doar dacă nu sunt abonați la ciubărul cu miere sau mari „patrioți”, încheie Ion Sturza.

Amimtim că în acest sfârșit de săptămână, Maia Sandu a vizitat două orașe din Italia, Parma și Bologna, unde s-a întâlnit cu cetățenii noștri care muncesc acolo pentru a-și întreține familiile. Lidera PAS a vorbit despre experiențele dramatice prin care au trecut mulți dintre ei pentru a-și găsi un loc de muncă în Italia. După cum demonstrează Ion Sturza, chiar dacă nu este în puterea Maiei Sandu să-i readucă acasă pe moldovenii stabiliți în tările europene, totuși ea mizează pe voturile lor la alegerile din acest an.

Total
0
Shares
Total
0
Share