Politic

Irina Vlah nu exclude posibilitatea de a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, nu exclude posibilitatea de a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova. Vlah spune că, deși n-a luat o decizie oficială în acest sens, legislația Republicii Moldova nu-i interzice de a pretinde la șefia țării. Irina Vlah a menționat că are relații colegiale cu actualul președinte Maia Sandu, dar și cu premierul Natalia Gavrilița, despre care menționează că este al 9-lea prim-ministru cu care activează în Guvern, notează IPN.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Irina Vlah refuză să vorbească despre planurile sale după expirarea mandatului de bașcan al Găgăuziei, însă nu respinge ideea de a se înscrie în cursa pentru funcția supremă în stat, la alegerile prezidențiale din 2024. Irina Vlah spune că face echipă bună cu actualul premier, Natalia Gavrilița, deși la aprobarea legilor bugetului pentru anul 2022, Vlah a fost critică la adresa guvernării.

„Sunt cetățean al Republicii Moldova și am un astfel de drept (de a candida). Vedem ce va fi ulterior. Natalia Gavrilița este al 9-lea premier cu care lucrez și de fiecare dată am speranța că lucrurile pot fi făcute bine. Atitudinea față de regiunile Republicii Moldova trebuie să fie egale când vorbim despre fondurile țării, când vorbim de grădinițe, spitale, școli. Pentru anul viitor majorarea salariilor medicilor nu este prevăzută, iar pentru profesori este o majorare de 5-6%. Ceea ce înseamnă foarte puțin. Aici opiniile noastre sunt diferite. Cred că atunci când avem un deficit atât de mare de medici și pedagogi, trebuie să ne gândim cum păstrăm aceste cadre în sistem și cum să atragem specialiști noi”, a spus Irina Vlah, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Irina Vlah a refuzat să dea calificative activității președintelui Maia Sandu la un an de la preluarea mandatului. Cert este că timp de un an guvernatorul Găgăuziei și șeful statului au avut o singură întrevedere oficială.

„A fost prima întrevedere oficială cu președintele Maia Sandu. În timpul întrevederii au fost discutate mai multe subiecte, am analizat problemele țării, proiectele pe care le realizăm în Găgăuzia. N-am primit propuneri pentru alte întâlniri, dar dacă vrem să ne dezvoltăm țara, trebuie să ne întâlnim mai des. Nu pot să-i dau nicio notă președintelui Maia Sandu, note trebuie să-i dea alegătorii care au ales-o în funcție”, a spus Irina Vlah.

Irina Vlah a menționat că i-a lansat invitația Maiei Sandu de a participa la festivitatea dedicată aniversării a 27-a de la constituirea autonomiei, însă președintele Republicii Moldova n-a venit la eveniment. Irina Vlah este bașcan al Găgăuziei din 2015. În 2019, ea a fost aleasă pentru al doilea mandat.

loading...

Comments are closed.