Israelul cere ambasadelor din țară să se pregătească pentru o escaladare în domeniul securității

Ministerul de Externe israelian a cerut ambasadelor din țară să se asigure că sunt pregătite să facă față unei “eventuale escaladări în domeniul securității”, situație ce ar putea duce la întreruperi în alimentarea cu electricitate, scrie Agerpres.ro

MAE israelian a recomandat misiunilor diplomatice străine să se asigure că dispun de generatoare de urgență și telefoane prin satelit, într-un mesaj difuzat oficial la 22 ianuarie.

Aceste recomandări intervin în timp ce declarațiile oficiale fac apel la stabilitate regională în Orientul Mijlociu pe cale diplomatică.

În mesajul transmis ambasadelor străine, MAE israelian afirmă că „adună informații pentru un scenariu de escaladare a securității care ar duce la o întrerupere de curent generalizată”.

Ministerul cere ambasadelor să-și testeze echipamentele, durata lor de valabilitate și să prevadă suficiente stocuri de carburant pentru funcționarea generatoarelor, precizează Financial Times, care a consultat conținutul respectivului mesaj.

Potrivit informațiilor publicației britanice, diplomați străini au început să speculeze că aceasta a fost mai degrabă o inițiativă pentru a încuraja alte țări să exercite presiuni asupra Libanului pentru încheierea unui acord diplomatic și dezamorsarea tensiunilor cu mișcarea (fundamentalistă) Hezbollah la frontieră.

*„Dacă chiar ați crede că va exista o escaladare, ați aborda mai mult decât aceste două chestiuni”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un diplomat pentru FT. „Este în mod sigur neobișnuit. Nu e ceva ce vezi în fiecare zi. Dar nu cred că e cazul să tragem prea multe învățăminte din asta”, a completat un alt diplomat. „Dacă Israelul vrea ca noi să vorbim cu Libanul, ne spune asta în mod normal. Ei sunt direcți”, mai adaugă el.

Total
0
Shares
Total
0
Share