Externe

Italexit, partid lansat în Italia după modelul Brexit. Liderul său prezice prăbușirea UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Senatorul italian Gianluigi Paragone, fost membru al Mişcării 5 Stele şi fost jurnalist de televiziune, și-a lansat joi partidul Italexit, care propune scoaterea țării din UE, după modelul Brexit.

Gianluigi Paragone s-a întâlnit la Londra, în urmă cu două zile, cu şeful partidului Brexit, Nigel Farage, care a jucat un rol hotărâtor în decizia Marii Britanii de a părăsi UE.

Anunțul intervine, culmea, după acordul obținut la nivelul UE pentru planul de relansare economică post-pandemie, de care va beneficia în primul rând economia italiană.

Într-un interviu acordat cotidianului „La Repubblica”, Gianluigi Paragone afirma, marţi, că „cetăţeanul european nu există”, prezicând apropiata prăbuşire a UE, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Gianluigi Paragone, care a avut în trecut legături cu Liga suveranistului Matteo Salvini, a fost ales pe listele M5S, dar a părăsit partidul antisistem cu puţin timp înainte ca acesta să participe, anul trecut, la formarea guvernului în care M5S şi Partidul Democrat proeuropean sunt aliate. M5S şi Liga şi-au atenuat în ultimii ani poziţiile antieuropene pentru a-şi atrage alegătorii mai moderaţi.

Ca jurnalist, Paragone s-a aflat la un moment dat chiar la conducerea televiziunii publice naționale, ocupând funcția de director adjunct la Rai 1 și Rai 2.

Majoritatea italienilor nu vor, totuși, să părăsească UE, potrivit politologului Renato Mannheimer. Proporția celor care ar fi de acord cu un Italexit este cuprinsă între 30 și 40 la sută.  Însă italienii ar fi mai degrabă favorabili renunțării la moneda euro.

„Nu cred că partidul lui Paragone poate aduna un public destul de semnificativ pentru ieşirea Italiei din UE”, este de părere politologul.

Potrivit expertului, percepţia unui eşec iniţial din partea UE de a răspunde rapid crizei legate de pandemia de coronavirus în Italia a dezamăgit populaţia, dar de atunci sprijinul pentru Uniunea Europeană a crescut din nou.

Planul de relansare de 750 de miliarde de euro, aprobat marţi de liderii UE, din care o mare parte este destinată susţinerii economiei peninsulei, ar trebui să întărească şi mai mult acest sprijin pentru Uniunea Europeană, consideră Mannheimer.

Citește și: Susținătorii Brexit se plâng că deja trebuie să aștepte la cozi pe aeroporturile UE: „NU asta am votat”

loading...

Comments are closed.