Japonia va arunca apa radioactivă de la Fukushima în ocean începând din 24 august

Japonia a anunțat că va începe deversarea a peste un milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară de la Fukushima. Apa va fi aruncată în Oceanul Pacific începând cu 24 august, în cadrul unui plan care a fost îndelung criticat de regimul de la Beijing, scrie Digi24.ro

Planul a fost aprobat în urmă cu doi ani de guvernul nipon și este considerat crucial în procesul de dezafectare a centralei, în prezent operată de Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

Planul a fost criticat, de asemenea, și de organizațiile locale de pescari care se tem că oamenii nu vor mai vrea să le cumpere produsele

„Am cerut TEPCO să se pregătească rapid pentru deversarea apei în conformitate cu planul aprobat de Autoritatea de Reglementare Nucleară.

Ne așteptăm ca aruncarea apei să înceapă din 24 august, dacă ne vor permite condițiile meteo”, a spus prim-ministrul Fumio Kishida, marți dimineață. Anunțul vine la o zi după ce guvernul nipon transmitea că a obținut „un nivel de înțelegere” din partea industriei pescuitului în ce privește deversarea apei.

„Promit că ne vom asuma întreaga responsabilitate de a ne asigura că industria pescuitului poate să continue să producă, chiar și dacă ne va lua decenii”, a mai spus premierul japonez, luni. Guvernul de la Tokyo susține că apa a fost tratată și că este sigură.

De asemenea, Agenția Internațională pentru Energia Atomică a ONU a dat undă verde planului în iulie, spunând că el se conformează standardelor internaționale și că impactul pe care îl va avea asupra oamenilor și mediului este „neglijabil”.

Total
0
Shares
Total
0
Share