Jizdan către Năstase: Sistemul știe deja că nu înțelegi nimic în securitate și se va relaxa

Jizdan către Năstase, de fiecare dată când se schimbă guvernarea situația criminogenă se agravează, mai nastase, ministerul afacerilor interne, guvernul republicii moldova, mai jizdan, politia moldova

După ce, duminică, ministerul de Interne a ținut o conferință de presă despre situația criminogenă în Moldova la etapa actuală, fostul șef la MAI Alexandru Jizdan a venit cu un mesaj către Andrei Năstase. Jizdan a declarat că sistemul știe deja că Năstase nu înțelege nimic în securitate și se va relaxa. Tocmai de asta el a rugat foștii colegi din poliție să țină situația la control personal cu cea mai mare responsabilitate.

“Astăzi, cetățeanul A. Năstase a citit de pe foaie despre ce s-a făcut pentru ca să fie descoperită o crimă gravă comisă în oraș. Unicile cuvinte pe care nu le-a citit de pe foaie au fost ca de obicei: vârcolaci, criminali, obedienți. Astăzi, Năstase a decis să ne citească o lecție despre securitatea statului și a mai spus ceva despre lipsa evidenței camerelor de supraveghere. Aici țin să comunic că acesta nici măcar nu s-a documentat înainte de a veni iarăși cu învinuiri și minciuni în fața presei.

Exact, cetățene Năstase, orașul are nevoie de mai multă supraveghere video, numai că atunci când am venit noi cu propuneri de ajustare a cadrului legal, voi strigați în gura mare că guvernarea încearcă să monitorizeze viața privată a oamenilor din țară. Și dacă tot ești cu atâta grijă față de oameni și spui că vei continua inițiativele bune, trebuie să te anunț că MAI are deja un concept al unui proiect “Safe City”, inspirat din cele mai bune practici europene. Este un proiect vital pentru oraș. Nu aveți decât să-l revedeți și să-l duceți la bun sfârșit. Fapte, nu vorbe, asta vor oamenii”, a scris Alexandru Jizdan pe facebook. 

Jizdan afirmă că sfatul nu se dă, el se cere. “Știu că nu-mi vei cere sfaturi, te-a deranjat doar că nu ți-am transmis cheile de la birou. Să știi un lucru, oamenii pe care-i alungi azi din sistem, sunt cei care din contul experienței, devotamentului și sacrificiului, au menținut liniștea și securitatea în Stat. Fară prea multe camere de supraveghere, fară dotări suficiente, fără salarii mari, fară dragoste de culorile politice.

După o lună de mandat, în care ai reușit doar să critici tot ce a fost, să alungi oamenii, să-i ameninți și să le impui reguli politice, un lucru important pe care nu l-ai înțeles e că: în poliție nu vin oameni pe criterii politice, vin oameni care prin jurământ servesc Patria.

Ministerul Afacerilor Interne nu este o scenă de protest, iar jocurile pe care le impui vor aduce urmări grave. Dezbinarea care are loc acum în interiorul instituției se va simți în scurt timp, dar știu că nu-ți pasă, interesul tău e să te răzbuni”, a adăugat fostul ministru de Interne.

Related image

Jizdan i-a lăsat lui Năstase câteva idei importante, în speranța că va ține cont de ele:

1. De fiecare dată când se schimbă guvernarea, situația criminogenă se agravează (mereu a fost așa). Pentru asta, Poliția Națională împreună cu carabinierii, pentru o perioadă determinată de timp trebuie să treacă la un regim special de lucru;

2. În această perioadă unele elemente ale criminalității organizate au tendința de a reveni în țară. În astfel de situații Direcția de Combatere a Crimei Organizate știe ce are de făcut (doar nu le încurca);

3. Sistemul știe deja că nu înțelegi nimic în securitate și se va relaxa. Tocmai de asta vin cu o rugăminte către colegi: Vă rog să țineți situația la control personal cu cea mai mare responsabilitate, voi știți cel mai bine cum;

4. Nu încerca să ascunzi situația operativă din tară (nici de instituțiile mass-media, nici de cetățeni). Această greșeală a fost făcută de mulți conducători în trecut.
În perioada în care la conducerea MAI am fost noi, din start ne-am propus să nu mințim oamenii, să știi că numai așa am reușit să rezolvăm problemele;

5. Au rușii o vorbă: “на воре, и шапка горит”. Astăzi ai vorbit așa precum gândești.
Trebuie să fii olog de cap ca să te bucuri de agravarea situației criminogene din țara ta.

Ține cont că oamenii care au lucrat o viață în poliție sunt gata să vină în ajutorul colegilor, indiferent de cine guvernează astăzi.

În concluzie, fostul șef MAI le-a transmis cetățenilor că timpul va arăta că unicul “vârcolac” din sistem este anume acest pretins ministru, care din păcate este o catastrofă pentru un sistem bazat pe disciplină, unitate și tradiții. “La fel ca mulți colegi de ai mei, cu care am muncit toată viața în cadrul MAI, sunt gata să ajut mereu, pentru că în comparație cu cel pe care l-am menționat mai sus, știm adevăratul preț al securității și ținem cont de principii și valori polițienești”, a punctat Jizdan.

Total
0
Shares
Total
0
Share