Joe Biden efectuează un turneu în Europa. Care este agenda președintelui american

 

Președintele Joe Biden va călători în Europa la sfârșitul săptămânii, cu escale în trei țări, în încercarea de a consolida coaliția internațională împotriva agresiunii rusești în Ucraina, scrie Radio Europa Liberă

Prioritatea vizitei de cinci zile va fi summitul anual al NATO, care va avea loc anul acesta la Vilnius, în Lituania. De asemenea, sunt programate escale la Helsinki, Finlanda, pentru a marca aderarea acestei țări la NATO și în Marea Britanie.

Biden își va începe călătoria duminică la Londra unde se va întâlni cu regele Charles la Castelul Windsor. Președintele nu a participat la ceremonia de încoronare a lui Charles în mai, trimițând-o pe prima doamnă Jill Biden să reprezinte Statele Unite. În iunie, Biden l-a găzduit pe premierul britanic Rishi Sunak la Casa Albă, unde cei doi lideri au reafirmat sprijinul pentru Ucraina. Premierul Sunak se află și el pe agenda vizitei șefului executivului american. Reuniunea NATO are loc într-un moment critic al războiului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că acțiuni de contraofensivă împotriva forțelor rusești sunt în desfășurare și că deși operațiunea este lentă și dificilă, trupele ucrainene încep să recucerească teritorii în partea de sud-est a țării. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vizitat Casa Albă pe 13 iunie, unde el și Biden au subliniat faptul că alianța occidentală este unită în apărarea Ucrainei.

Președintele Statelor Unite a declarat, în timpul acelei întâlniri, că el și ceilalți lideri NATO vor conlucra pentru a se asigura că fiecare țară membră cheltuie 2% din Produsul Național Brut pentru apărare. „Alianța NATO nu a fost niciodată mai unită. Amândoi am lucrat din greu pentru a ne asigura că se întâmplă acest lucru. Și până acum, merge bine”, a spus Biden în timp ce stătea alături de Stoltenberg, care urmează să-și prelungească mandatul la conducerea Alianței pentru încă un an.

Când Finlanda s-a alăturat NATO în aprilie, granița Rusiei cu cea mai mare alianță de securitate din lume s-a dublat. Biden a evidențiat consolidarea alianței NATO ca fiind un semn al influenței în declin a Moscovei. Suedia își dorește, de asemenea, să intre în NATO, cu toate că membrii ai alianței, Turcia și Ungaria, nu sprijină deocamdată această aderare. Casa Albă a subliniat faptul că Suedia și-a îndeplinit angajamentele pentru a adera la NATO.

Total
0
Shares
Total
0
Share