Joe Biden s-a pierdut cu firea la conferința de presă după summitul cu Putin și a apostrofat jurnaliștii

Președintele american Joe Biden s-a arătat deranjat miercuri de unele întrebări ale ziariștilor la conferința de presă ce a urmat summitului de la Geneva cu omologul său rus Vladimir Putin și, cu toate că apoi și-a cerut scuze unei jurnaliste pentru că s-a arătat ”deștept” față de ea, a continuat să atace membri ai mass-media acuzându-i de negativism, informează Agerpres.ro

Primul moment tensionat la conferința de presă a survenit după ce Kaitlan Collins, jurnalistă a postului CNN, l-a întrebat pe Biden de ce este optimist că președintele Putin și-ar putea schimba comportamentul provocator după acest summit.

”De ce sunteți atât de încrezător că-și va schimba comportamentul, domnule președinte ?”, l-a întrebat Collins.

”Nu sunt încrezător. Unde dracu – ce ați făcut în tot acest timp ?”, i-a replicat Biden, în timp ce s-a mișcat de pe loc spre grupul de jurnaliști adunați. ”Când am spus că sunt încrezător ?”, a continuat el, ridicând degetul arătător pentru a fi mai expresiv. ”Ceea ce am spus a fost – hai să o lămurim -, am spus că ceea ce va schimba comportamentul lor (al Rusiei n.red) este dacă restul lumii reacționează față de ei, și le diminuează rolul în lume”, a indicat președintele SUA.

Dar discuția aprinsă nu s-a oprit aici, jurnalista CNN iritându-l din nou pe Biden când l-a întrebat de ce crede că întâlnirea sa cu Putin a fost ”productivă” deși președintele rus ocolise la conferința sa separată de presă întrebările despre drepturile omului în Rusia, îndreptând atenția către problemele de același fel din SUA.

Biden a ripostat spunându-i lui Collins că ”și-a greșit meseria” dacă nu poate sesiza utilitatea acestui summit.

Înainte să se îmbarce în Air Force One pentru a reveni în SUA, președintele american a spus că și-a cerut scuze jurnalistei CNN. Totuși, el și-a menținut părerea despre ceea ce a perceput a fi o puternică înclinație spre negativism în presă.

Această confruntare cu presa a marcat un final neobișnuit al primului turneu politic întreprins de Biden – la summiturile G7, NATO și cu șefii principalelor instituții ale UE – și care a fost menit să arate imaginea unui președinte ce aduce stabilitate după cei patru ani ai președinției lui Donald Trump. Turneul său s-a desfășurat într-un context diplomatic sensibil, SUA având în continuare divergențe cu unii aliați asupra abordării unor teme preocupante, inclusiv relațiile cu Rusia sau China.

Biden și Putin s-au întâlnit la Geneva pentru a calma tensiunile dintre țările lor. Deși amândoi au evocat după summit discuții într-o atmosferă pozitivă, nu au anunțat nicio inițiativă concretă.

Citește și: În Coreea de Nord, un kg de banane a ajuns la 45 $, iar orezul, dublu față de China. Kim Jong-un a recunoscut oficial criza alimentară

Total
0
Shares
Total
0
Share