Judecători, procurori și funcționari publici cu statut special – în vizorul ANI

În săptămâna 12-16 iulie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat nouă proceduri de control. Inspectorii de integritate au inițiat cinci controale ale averii pe numele unui procuror din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, a doi funcționari publici cu statut special din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari, unui primar din raionul Glodeni și a unui consilier din Consiliul municipiului Hâncești. Un primar din raionul Leova și unul din raionul Ștefan Vodă sunt verificați pentru posibile conflicte de interese. Pentru eventuale incompatibilități de funcție sunt verificați un primar din raionul Glodeni și un consilier din Consiliul Capaclia.

Prin două acte de constatare au fost stabilite conflicte de interese în privința unui primar din raionul Taraclia și a unui consilier din Consiliul Cupcui. În alte două acte de constatare au fost stabilite incompatibilități de funcții pe numele unui consilier din Consiliul raional Fălești și a unui ex-consilier din Consiliul Cricova.

Au fost pornite 3 cauze contravenționale în privința unui judecător din Judecătoria Chișinău, unui procuror din Procuratura municipiului Chișinău și a unui funcționar public cu statut special din cadrul IP Dubăsari pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Aceiași încălcare a servit pentru întocmirea de inspectorii de integritate a două procese-verbale cu privire la contravenție, cu aplicarea amenzilor de 3000 lei și 750 lei respectiv pe numele unui șef de Direcție din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și a unui director al unei instituții publice subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Săptămâna trecută, ANI a soluționat patru conflicte de interese, pe care le-au declarat patru primari din raioanele Soroca, Orhei, Călărași și din suburbia municipiului Chișinău.

ANI a participat în 8 ședințe de judecată în vederea apărării actelor de constatare, care au fost contestate de către subiecții stabiliți cu încălcări. Optsprezece Certificate de Integritate au fost eliberate. Reprezentanții ANI au acordat 67 de consultanții telefonice pe domeniul de activitate și au răspuns la 15 apeluri înregistrate la Linia instituțională de informare.

Total
0
Shares
Total
0
Share