Editoriale

Jurnalist despre blocul ACUM: Fără Plahotniuc ei sunt pierduți!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Din start, cer scuze pentru acest text mult prea lung. Dar ar fi fost injust față de voi să omit anumite lucruri.

Într-unul din editorialele mele din „Adevărul Moldova”, de prin 2015-2016, îl parafrazam pe Voltaire, spunând că dacă Plahotniuc nu ar fi existat, el ar fi trebuit inventat. Îmi mențin afirmația, mai ales după ultimele evenimente. Și iată de ce:

– Vlad Plahotniuc a apărut în spațiul public prin 2009, după ce Marian Lupu a plecat de la PCRM, iar PDM a participat la formarea AIE 1. Fără Plahotniuc, sunt ferm convins că astăzi comuniștii ar fi fost încă la guvernare, iar noi nu am fi avut Acord de Asociere și regim liberalizat de vize cu UE. Sigur, nu este doar meritul său, dar fără PDM și Plahotniuc nicio alianță proeuropeană nu s-ar fi creat.

– Pentru că două săbii nu încap în aceeași teacă, darămite patru, a început concurența politică dintre Filat și Plahotniuc. După ce PLDM a absorbit AMN și a obținut cel mai bun scor electoral al unei formațiuni de centru dreapta (PLDM avea 32 de mandate după alegerile din 2010), Filat a început să se înfoaie în pene. El l-a acuzat de toate relele și gafele guvernării pe Plahotniuc, care și-a dat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului în 2012. Să nu fi fost Plahotniuc, pe cine dădea vina Filat?

– Deși și-a cerut public scuze și s-a resemnat că nu va mai fi premier, Filat a continuat schemele de corupție și atacurile la adresa lui Plahotniuc. Atunci au devenit vocali și Țopii, care îl asmuțeau pe fostul lider PLDM împotriva lui Plahotniuc, dintr-o banală vendetă personală. Să nu fi fost Plahotniuc, pe cine dădeau vina Țopii că au fost condamnați?

– După ce Filat a fost arestat, iar PLDM a început să se dezintegreze, băieții șmecheri au făcut rebranding prin Platforma DA și apoi PAS. Parafrazându-l pe fostul guvernator al BNM, putem spune că au fost create două formațiuni, în caz că una se strică. Să nu fi fost Plahotniuc, credeți că se mai formau PAS și PPDA?

– În ianuarie 2016, băieții șmecheri au încercat să ia puterea cu forța. Probabil pentru că Țopilor le-a crăpat răbdarea (și li s-au terminat banii), mai ales că după Filat, fusese reținut și Platon. În orice caz, nu le-a reușit, fiindcă Mihai Ghimpu a dat dovadă de caracter și a înțeles că doar rușii vor avea de câștigat din înfrângerea lui Plahotniuc. Să nu fi fost Plahotniuc și Ghimpu, socialiștii veneau încă în 2016 la guvernare, iar astăzi nu știu dacă mai exista Republica Moldova.

– Treptat, însă, au ieșit la iveală schemele de corupție de la primărie și ministerele liberalilor. Aici Mihai Ghimpu a uitat de principii și s-a gândit să-și salveze colegii de partid, chiar dacă unii dintre ei și-au recunoscut faptele ilegale. Evident, Ghimpu a considerat că Plahotniuc și „mâna Moscovei” i-au distrus partidul, deși el a făcut asta cu mâna lui. Iarăși, să nu fi existat Plahotniuc, pe cine mai dădea vina Ghimpu?

– De înfrângerea Maiei la prezidențiale tot Plahotniuc a fost acuzat, deși ea din start nu avea nicio șansă. Moldovenii încă nu erau pregătiți să voteze o femeie în funcția de șef al statului. Mai ales că nici Maia nu a încercat să convingă electoratul PDM, ba chiar l-a insultat, de parcă avea victoria asigurată. Dacă nu era Plahotniuc, pe cine mai dădea vina?

– În ziua alegerilor primarului municipiului Chișinău, Năstase a făcut agitație electorală pe Facebook. Chiar el a recunoscut acest lucru la judecată. Dacă nu credeți, citiți declarațiile lui, incluse în hotărârea primei instanțe, pe care el nici nu le-a negat ulterior. Prin urmare, Năstase nu vroia să ajungă primar și a avut doar scopul să se victimizeze și să-i asmute pe europeni împotriva lui Plahotniuc. Și i-a reușit. Folosind acest pretext, UE a refuzat să reia finanțarea pentru Republica Moldova, deși aceasta a fost stopată încă în 2015. Dacă nu era Plahotniuc, pe cine mai dădeau vina europenii?

– În fine, în această primăvara, liderul PDM nu apăruse în spațiul public timp de o lună și ceva. Ce au făcut ACUM-iștii? Au repornit mașina propagandistică, au zis că a fugit, apoi că este bolnav, după care mai că nu l-au îngropat. Dacă nu era Plahotniuc, credeți că cei de la Urinal TV își mai primeau salariile? Practic, ei au demonstrat că singura lor rațiune de a exista ca politicieni este să-l critice pe Plahotniuc. ACUM că Guvernul Filip și-a dat demisia, credeți că vor fi în stare să guverneze împreună cu socialiștii? Unicul obiectiv comun al Alianței Kozak a fost înlăturarea lui Plahotniuc. Doar că liderul PDM s-a retras singur, iar în foarte scurt timp noua guvernare o să-l caute și o să-l învinovățească de propriile eșecuri. Pentru că fără Plahotniuc ei sunt pierduți.

Autor: Ion Mischevca

loading...

Comments are closed.