Editoriale

Jurnalist: În 2015 Năstase a cerut reducerea numărului de deputați, ACUM în 2019 este împotrivă!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Blocul electoral ACUM a anunțat că nu va participa la referendumul consultativ care va fi organizat odată cu alegerile parlamentare de la 24 februarie, referitor la reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și la posibilitatea ca alegătorii să poată retrage mandatul deputatului. De ce? Pentru că acest referendum a fost propus de Vlad Plahotniuc, iar Maia Sandu și Năstase sunt în opoziție și trebuie să atace tot ce propune partidul de la guvernare.

Liderul PDM a anunțat în 2016, anul în care PDM a preluat guvernarea, despre RFFORMA CLASEI POLTICE. Aceasta, dacă vă mai amintiți, avea două direcții: optimizarea activității Executivului și optimizarea activității Legislativului. Prima reformă a fost implementată în 2017, când numărul ministerelor în Guvernul Filip a fost redus de la 16 la 9. S-a muncit mult atunci și s-a reușit, în pofida criticilor aduse de către liderii de opoziție, Năstase și Maia Sandu.

A doua reformă a presupus schimbarea sistemului electoral, ceea ce înseamnat alegerea directă de către popor a 51 din 101 deputați. Prin metoda asta s-a dorit apropierea Parlamentului de popor, or de multe ori pe listele de partid ajungeau în structura legislativă oameni care nu reprezentau pe nimeni, cu execepția șefului lor. Dar asta nu a fost tot, reforma Parlamentului în viziunea PDM mai presupunea să fie mai puțini deputați.

pdm plahotniuc candu filip,În acest context este necesar de schimbat Legea Supremă, iar Plahotniuc și democrații au propus de organizat un referendum – să fie întrebat poporul dacă este de acord sau nu cu schimbarea Constituției. Problema este că organizarea unui plebescit costă la fel de mult ca și organizarea unor alegeri la nivel național (zeci de milioane de lei), de aceea s-a venit cu ideea ca acest referendum să aibă loc în aceeși zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie. Așa se economisește cam 50% din banii cheltuiți de către stat.

Aici din nou apar capii binomului PAS cu DA care spun că vor descuraja cetățenii să participe la acest referendum. Altfel spus, Năstase și Maia Sandu sunt împotriva reducerii numărului de deputați. Să nu fie 61 așa cum propune Plahotniuc, ci să rămână 101 vor ei. Paradoxul este că la celebrele proteste din 2015 (acelea cu corturile) Platforma DA cerea cu vehemență alegerea directă a președintelui țării și… reducerea numărului de deputați la 71 (vezi mai jos). De ce ACUM s-au răzgândit și NU mai vor ceea ce cereau la proteste?

Constantin Birca, jurnalist 

Știrea de mai sus e din 2015, știrea de mai jos e din 2019.

loading...

Comments are closed.