Alte știri

Jurnalist: Platon va da foc clasei politice moldovenești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderii partidelor de opoziţie critică vehement eliberarea lui Veaceslav Platon din penitenciar.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Liderul Pro-Moldova, Andrian Candu, afirmă că eliberarea omului de afaceri este o confirmare a faptului că în Republica Moldova nu mai există stat de drept și justiție și susține că Platon a fost eliberat din închisoare pentru a lovi în partidele din opoziția parlamentară, ca să le slăbească.

Primele declarații făcute de Platon după ieșirea din închisoare au fost politice, el a declarat că „va lupta cu Plahotniuc”. Tot în prima zi de eliberare, Platon s-a dus într-un studio de televiziune unde a spus că fostul președinte al Parlamentului moldovean, Candu, ar fi arhitectul furtului miliardului. El a susținut că le-a prezentat procurorilor dovezi că Andrian Candu a construit schema furtului miliardului și a elaborat acte legislative, care au permis sustragerea banilor. Totodată, Platon a adăugat că în spatele furtului din sistemul bancar ar sta și fostul premier Iurie Leancă, dar și deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov.

După eliberarea lui Platon, în dimineața de 16 iunie, mai multe instituții mass media moldovenești au primit o înregistrare audio în care se presupune că figurează președintele Igor Dodon și primarul capitalei, Ion Ceban. Aceștia discută despre anularea alegerilor locale din municipiul Chișinău, unde Andrei Năstase ieșise câștigător. Igor Dodon și Ion Ceban au calificat înregistrarea drept „un fals”.

„Tabloul prezentat mai sus este unul hotărîtor pentru alegerile prezidențiale de la 1 noiembrie. Este punctul zero din care pot pleca mai multe evoluții de desfășurare a acestora.” scrie jurnalistul Victor Nichituș pe blogul său.

Conform jurnalistului, politicienii care condamnă eliberarea lui Platon omit să spună că dosarul Platon a făcut parte din cele 38 de dosare asupra cărora s-a expus Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei afirmând că există suspiciuni că ar fi fost inițiate la comandă politică. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat în feruarie 2020 că, dacă se vor stabili abateri grave de la lege, dosarele vor fi clasate.

Politicienii moldoveni l-au vrut, probabil, pe Platon departe de spațiul public. Dar el s-a zbătut, și a reușit, să iasă.

Platon trebuia eliberat din închisoare. Da, omul de afaceri este departe de a fi un înger, dar dosarul pe baza căruia a fost condamnat era politic. Dosarul Platon a fost secretizat, iar inculpatul și avocații săi, nu au participat la audieri, instanța de judecată nu a permis martorilor apărării să se expună, iar inculpatul a fost lipsit de ultimul cuvânt din proces. Toți politicienii opoziției au știut că Platon a fost condamnat ilegal. Între timp au aflat și deputații Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Platon, la emisiunea de televiziune la care a participat, a făcut afirmații extraordinare, afirmații care necesită dovezi extraordinare – altfel rămân doar declarații. Exact ca cea din iunie 2019 despre capturarea statului moldovean!

Să nu uităm că orice afirmație făcută fără dovezi, poate fi respinsă fără dovezi. Exact asta s-a întîmplat: Candu a spus că Platon face justiție televizată!” scrie Nichituș.

Platon a declarat că are ca scop principal “curățarea Moldovei de tot cea înseamnă Plahotniuc, este o luptă totală cu Plahotniuc, este o luptă la toate nivelele ale puterii, unde Plahotniuc are influență”.

„Aș fi rămas la această ultimă concluzie dacă, în dimineața de 16 iunie, nu ar fi apărut în spațiul public moldovenesc o înregistrare audio în care se presupune că figurează președintele Igor Dodon și primarul capitalei, Ion Ceban. Aceștia discută despre anularea alegerilor locale din municipiul Chișinău, unde Andrei Năstase ieșise câștigător. Igor Dodon și Ion Ceban au calificat înregistrarea drept „un fals”.

Această noutate vrea să schimbe agenda de discuții lansată de Platon. Ceea ce înseamnă că el nu a aruncat doar simple vorbe în vânt și că are documente solide și extrem de sensibile, nu numai despre Plahotniuc, dar, probabil, și despre toată clasa politică din Republica Moldova. Repet, toți politicienii opoziției au știut că Platon a fost condamnat ilegal și au tăcut. Probabil, au preferat să îl știe departe de spațiul public.

Explicația cea mai simplă este și cea mai probabilă: în eventualitatea existenței unor dovezi solide prezentate de Platon către justiție, și în cazul în care se va cere, fracțiunile PAS și PPDA, vor vota pentru ridicarea imunității unor deputați.

Ciocnirea de interese dintre Plahotniuc și Platon va fi fierbinte și cu scântei. Scânteile vor da foc clasei politice moldovenești – mai toate partidele au avut legături, pe diferite interese, cu cei doi. Nouă ne va fi mai ușor de ales.” conchide Victor Nichituș.

Citește și: Politologul Corneliu Ciurea, despre eliberarea lui Platon: „Cel care este capabil să fure, poate recupera tot ce este furat”

loading...

Comments are closed.