Externe

Kievul cere Occidentului să-i livreze arme ofensive: „Un război nu poate fi câştigat fără rachete cu rază medie de acţiune”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat ţările occidentale să livreze Kievului „arme ofensive”, un „mijloc de disuasiune” în faţa Moscovei, înaintea summit-ului extraordinar NATO consacrat invaziei ruse în Ucraina, informează Digi24.ro

„Forţele noastre şi cetăţenii noştri rezistă cu un curaj supraomenesc, însă un război nu poate fi câştigat fără arme ofensive, fără rachete cu rază medie de acţiune, care pot fi un mijloc de disuasiune”, a pledat Andrii Iermak într-o înregistrare video publicată marţi pe Telegram și preluată de AFP, potrivit Agerpres.

„Fără un program de tip ‘Lend-Lease’, nu ne putem apăra”, a mai spus Andrii Iermak, șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, cu referire la programul de armament pus în aplicare de SUA la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a ajuta militar ţările aliate.

„Este imposibil să te aperi eficient vreme îndelungată fără un sistem de apărare aeriană fiabil, capabil să doboare rachete inamice cu rază lungă de acţiune”, a argumentat Iermak.

Cu toate acestea, „nu ni se dau” arme ofensive, a deplâns Iermak. „După cum nu ni se dau avioane”, a adăugat el, o cerere care a fost respinsă sistematic de Occident, care nu vrea să intervină militar în Ucraina, de teama extinderii conflictului cu Rusia.

„Această teamă de escaladare este de înţeles, însă ea nu va ajuta”, a mai spus el.

Livrările de arme către Ucraina, discutate la summit-ul NATO
Situaţia pe teren este foarte dificilă în numeroase oraşe ucrainene, în special în portul Mariupol, în sud-estul ţării, asediat de forţele ruse şi unde circa 100.000 de persoane sunt în continuare blocate, potrivit preşedintelui Zelenski.

Un summit extraordinar al NATO a fost convocat pentru joi, ziua când au loc de asemenea la Bruxelles un summit al ţărilor G7 şi un summit al Uniunii Europene.

În centrul discuţiilor între membrii NATO ar urma să figureze problema ajutorului militar care să fie furnizat Kievului, în special sistemele de apărare antiaeriene necesare pentru a contra dominaţia aeriană a armatei ruse.

Preşedintele american Joe Biden, care va participa la toate aceste trei summituri, a anunţat deja că Occidentul va adopta „noi sancţiuni împotriva Rusiei şi le va întări” pe cele deja în vigoare.

loading...

Comments are closed.