Alte știri

Kim Jong-un a întrerupt toate comunicațiile cu Seul și îi amenință pe sud-coreeni că îi va face „să sufere”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Relațiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au intrat înt-o nouă perioadă de tensiuni puternice, după ce liderii de la Phenian acuză Seulul că susține activiști și dezertori care răspândeasc materiale anti-regim, scrie The Guardian.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Coreea de Nord a anunțat că întrerupe liniile telefonice directe cu Seul, acesta fiind primul pas spre închiderea tuturor mijloacelor de contact întree cele două state. Coreea de Nord a transmis și un avertisment, spunând că va face Seulul „să sufere”, a anunțat agenția de știri KCNA.

Oficialii guvernamentali din Coreea de Nord, inclusiv sora liderului Kim Jong-un, Kim Yo-jong și Kim Yong-chol, vicepreședinte al Comitetului central al partidului muncitorilor, au stabilit „că eforturile pentru deschiderea relațiilor cu Coreea de Sud ar trebui să se transforme complet în cele mai dure măsuri împotriva unui inamic”. Autoritățiile de Phenian îi acuză pe sud-coreeni că susțin activiști și dezertori care răspândeasc materiale anti-regim.

Ca prim pas, marți, la prânz, Coreea de Nord „va întrerupe complet și va opri linia de legătură dintre autoritățile Nordului și Sudului, care a fost menținută prin biroul comun de legătură Nord-Sud”.

Aceste legături includ „liniile de comunicare ale Mării Est și Vest” între militarii celor două țări, o „linie de comunicare” inter-coreeană și o linie directă între comitetul central al partidului muncitorilor din Coreea și Casa albastră prezidențială din Coreea de Sud.

Declarațiile oficiale par a fi un regres semnificativ în relația dintre cele două state.

Liderul suprem al Nordului, Kim Jong-un și președintele Sudului, Moon Jae-in, au organizat trei reuniuni în 2018, văzute la nivel global ca un semn al îmbunătățirii relațiilor.

Cele două țări rămân din punct de vedere tehnic în război, deoarece războiul coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace.

Sursa: Digi24.ro

Citește și: Cine trimite baloanele cu bani, mâncare și manifeste care enervează Coreea de Nord

loading...

Comments are closed.