Kosovo a primit undă verde pentru intrarea în Consiliul Europei: România, Spania și Grecia, printre statele care au votat “pentru”, Moldova s-a abținut

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat săptămâna aceasta cu mare majoritate de voturi pentru primirea în organizația pan-europeană pentru drepturile omului a statului Kosovo, scrie Europa Liberă

La votul din 16 aprilie de la Strasbourg (131 pentru, 29 împotrivă, 11 abțineri), în favoarea primirii Kosovo au votat și parlamentari din țări ca România, Spania sau Grecia, care – ca și Republica Moldova – nu recunosc statul balcanic proclamat în mod unilateral în 2008.

Cei trei parlamentari din Republica Moldova prezenți la dezbatere au fost Ion Groza, Natalia Davidovici și Andrian Cheptonar.

Împotrivă au votat în mod previzibil mai ales reprezentații Serbiei, țară care încă privește noul stat ca pe o provincie renegată de-a sa și a amenințat că se va retrage din Consiliul European dacă va fi primit Kosovo.

Kosovo a depus cerere de aderare la Consiliul Europei în 2022, după ce principalul aliat al Serbiei, Rusia, a fost exclusă din organizație din cauza invadării Ucrainei – mărind șansele statului balcanic de a fi acceptat.

Total
0
Shares
Total
0
Share