Politică externă

Kremlin: Sancțiunile aplicate Rusiei nu deschid noi perspective în normalizarea relațiilor dintre Moscova și Bruxelles

Pinterest LinkedIn Tumblr

Miniștrii de externe ai UE au prelungit recent sancțiunile împotriva Rusiei introduse în urmă cu șapte ani până la 31 ianuarie 2022. În special, pentru unele bănci și companii rusești, accesul la piețele de capital primare și secundare, precum și tehnologiile de producție și explorare a petrolului este restricționat. În plus, există interzicerea importului și exportului de arme, bunuri cu dublă utilizare, informează Realitatea.md

„Nu există nicio noutate în faptul că Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei. Până acum, într-adevăr, trebuie să lucrăm în condiții dificile. Desigur, astfel de decizii nu deschid în niciun caz noi perspective pentru normalizarea relațiilor dintre Moscova și Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov.

El a răspuns, de asemenea, la întrebarea cum se corelează acest lucru cu ideea Franței și a Germaniei despre un summit cu Rusia.

„Știți că există puncte de vedere diferite în Uniunea Europeană cu privire la construirea relațiilor cu Federația Rusă. Iar inițiativa Berlinului și Parisului nu a fost susținută de multe state membre”, a explicat Peskov.

Inițial, restricțiile au fost stabilite în 2014 pentru o perioadă de un an, în 2015 durata lor a fost legată de implementarea integrală a acordurilor de la Minsk.

„De atunci, sancțiunile au fost prelungite la fiecare șase luni timp de șase ani la rând. Moscova a ripostat, a început un curs de înlocuire a importurilor și a declarat în repetate rânduri că este contraproductiv să vorbim cu autoritățile ruse într-o astfel de retorică”, conchide Dmitri Peskov.

În iunie, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au lansat o inițiativă de găzduire a unui summit cu participarea lui Vladimir Putin, dar ideea respectivă nu a găsit un răspuns din partea altor lideri europeni.

Citește și: Comandantul misiunii SUA-NATO din Afganistan își dă demisia după retragerea trupelor

loading...

Comments are closed.