Kremlinul vrea o relație moldo-rusă pragmatică, cu respectarea intereselor reciproce

„Salutăm atitudinea conducerii moldovenești pentru o colaborare constructivă, pragmatică cu Rusia, orientată spre rezolvarea problemelor. Contăm pe faptul că declarațiile respective ale părții moldovenești vor fi întărite de pași practici. Din partea noastră, suntem gata să continuăm o asemenea interacțiune, pe principiile pragmatismului și luării în considerare reciprocă a intereselor”. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Eterne al Federației Ruse, Maria Zakharova, în carul unui briefing difuzat de agenția rusă de presă TASS, informează IPN.

„Da, a fost o anumită pauză. Ea a fost determinată e procesele electorale din această țară (Republica Moldova, n.r.). Treptat reluăm dialogul politic cu Chișinăul. Contactele bilaterale capătă un caracter regulat și durabil”, a menționat Maria Zakharova. Ea a adus câteva exemple în acest sens. În august Chișinăul a fost vizitat de adjunctul șefului administrației prezidențiale a Rusiei, Dmitrii Kozak. În octombrie au plecat la Moscova vicepremierii Republicii Moldova, Vlad Culminschi și Andrei Spînu. La Atena a avut loc întrevederea președintelui Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului Federației Ruse, Valentina Matvienko, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Pe 17 noiembrie, în cadrul vizitei la Moscova a vice-prim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a fost semnată o declarație comună cu ocazia aniversării a 20-a de la semnarea Tratatului de Prietenie și Colaborare, din 2001, și a fost semnat planul consultărilor interministeriale pentru anii 2022-2023.

„În prezent se desfășoară activitatea de pregătire a ședinței a 17-cea a Comisiei interguvernamentale privind colaborarea economică”, a specificat Maria Zakharova.

Purtătorul de cânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a refuzat să comenteze neparticiparea președintelui Maia Sandu la recentul summit al CSI de la Sankt Petersburg, pe motiv că nu a primit o invitație oficială. „Avem o împărțire a atribuțiilor. Summit-urile, întâlnirile la nivel înalt le comentează administrația Președintelui (Federației Ruse, n.r.)”, a spus Maria Zakharova.

Total
0
Shares
Total
0
Share