Alte știri

La Chișinău a avut loc o festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei

Pinterest LinkedIn Tumblr

O festivitate dedicată Zilei Academiei de Științe a Moldovei a avut loc miercuri, 12 iunie, la această instituție. Președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu a menționat că instituția pe care o conduce a avut perioade mai înfloritoare, precum și perioade mai dificile, accentuând că ea a adus un aport foarte sustenabil la dezvoltarea științei în R. Moldova: au fost create școli științifice, s-au deschis direcții noi în cercetarea științifică, au fost pregătite cadre de înaltă calificare și prin aceste școli științifice au apărut personalități care sunt notorii în toată lumea.

”Și astăzi, R. Moldova este cunoscută pe toate continentele inclusiv prin cercetătorii științifici, care sunt invitați la diverse forumuri internaționale, cercetători științifici care publică articole de prestigiu în lume. Cu toate că suntem o comunitate mică, noi suntem vizibili la scară europeană și internațională. De aceea, R. Moldova a devenit prima țară din CSI și din Parteneriatul Estic, care a reușit asocierea la programe europene. De fapt, am demonstrat excelența cercetării științifice în țara noastră”, a subliniat Ion Tighineanu.
 Ion Tighineanu a fost propus pentru funcția pe Președinte al Academiei de Științe, educatie moldova monica babuc, asm oameni de stiinta chisinau, gheorghe duca academia de stiinte, 
În continuare, președintele AȘM a înmânat distincțiile instituției unor savanți care au obținut rezultate științifice remarcabile. Printre aceștia a fost și Silvia Corlăteanu-Granaci, secretarul științific al Institutului de Istorie, care a fost distinsă cu medalia ”Nicolae Milescu Spătaru”. Ea a afirmat că această distincție o onorează și o încurajează să dezvăluie în continuare adevărul științific și istoric.
 
În prezent, Academia de Științe a Moldovei are în componența sa 78 de membri, inclusiv 49 de membri titulari și 29 de membri corespondenți, precum și 54 de membri de onoare. Totodată, 23 de personalități au obținut titlul ”Doctor Honoris Causa” al AȘM.
loading...

Comments are closed.