La Taraclia va fi deschisă o sucursală a Universității „Angel Kanchev” din Bulgaria

Guvernul a aprobat componența delegației oficiale care va negocia, în numele Executivului de la Chișinău, proiectul Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Bulgaria privind constituirea, în orașul Taraclia, a sucursalei Universității „Angel Kanchev” din orașul Ruse, Bulgaria.

Delegația va fi condusă de către secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu-Țigaie.

Acest acord, asupra căruia a fost convenit în timpul vizitei la Chișinău a vicepreședintelui Bulgariei, Iliana Iotova, la sfârșitul anului trecut, are drept scop îmbunătățirea calității educației și formării profesionale pentru tinerii din sudul țării. În special, vor spori investițiile în dotările universității, vor fi aplicate programe noi de studii, iar absolvenții vor primi diplome de studii la specialități acreditate și recunoscute în Europa.

Directorul ARBOM, Gheorghi Barbarov, a salutat decizia Executivului.

”Crearea la Taraclia a filialei universității „Angel Kanchev” din Ruse va oferi posibilitate etnicilor bulgari din Moldova să obțină studii europene, practic la ei acasă. În condițiile în care multe familii de bulgari basarabeni au venituri modeste, acest lucru va încuraja un număr mai mare de tineri să opteze pentru o facultate. Am discutat acest aspect la mai multe întâlniri, pe care le-am avut cu autoritățile din Bulgaria, inclusiv cu președintele Rumen Radev și cu vicepreședintele Iliana Iotova. În numele Asociației ARBOM aduc mulțumiri și autorităților din Moldova, care contribuie la realizarea acestui proiect important pentru bulgarii basarabeni”, a menționat Barbarov.

Amintim că la 1 noiembrie 2023, Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul de Acord cu Guvernul Bulgariei cu privire la transformarea Universității de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia în sucursală a Universității „Anghel Kanchev” din orașul bulgar Ruse. Președintele Maia Sandu a mulțumit Bulgariei pentru susținerea mai multor proiecte importante în Taraclia și pentru sprijinul acordat în parcursul nostru european.

Total
0
Shares
Total
0
Share