Economic

Leul moldovenesc a fost acceptat la operațiunile de schimb valutar și tranzacțiile bancare din România

Pinterest LinkedIn Tumblr

Leul moldovenesc va fi acceptat, în premieră, pentru operațiuni de schimb valutar și tranzacții bancare în România.

Anunțul a fost făcut astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM), potrivit căreia acest lucru a devenit posibil grație conlucrării cu Banca Comercială Română și Banca Transilvania și va ușura în primul rând viața cetățenilor din Republica Moldova care studiază sau muncesc în România.

Astfel, la solicitarea BNM, cele două mai mari bănci licențiate din România, cu o cotă cumulativă de circa o treime din piața bancară românească, vor lansa serviciul de schimb valutar lei moldovenești (MDL) contra lei românești (RON) de către persoanele fizice pe teritoriul României, precum și serviciul de transferuri bancare în lei moldovenești de către una dintre acestea.

Serviciul de schimb valutar MDL/RON va fi disponibil începând cu 1 octombrie 2018 la sucursalele și ghișeele din principalele orașe din România.

Proiectul complex și inovator este susținut de băncile centrale de pe ambele maluri ale Prutului cu scopul de a simplifica viața cetățenilor din Republica Moldova care studiază sau muncesc în România, precum și a călătorilor din ambele țări. România este primul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 26% în exporturile și 14% în importurile moldovenești în prima jumătate a anului. În domeniul turismului, România este a treia destinație a moldovenilor cu circa 15% din călătorii conform datelor pentru primele opt luni ale anului, iar cetățenii români au reprezentat 20% din toți turiștii care au vizitat Republica Moldova în aceeași perioadă, plasând România pe primul loc printre țările de origine ale vizitatorilor străini”, se arată în comunicatul BNM.

Menționăm că Banca Comercială Română este acționar unic al Băncii Comerciale Române Chișinău S.A., iar Banca Transilvania este acționar majoritar, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), al BC „Victoriabank” S.A.

loading...

Comments are closed.