„Libertate – Cavcaliuc!” Proteste puternice în fața Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Liderul PACE a fost reținut pe Aeroportul din Moscova de autoritățile rusești, fără nici o explicație. În semn de protest pentru încălcarea flagrantă a reglementărilor internaționale, zeci de membri ai Partidului Acasă Construim Europa (PACE) s-au strâns în fața Ministerului Afacerilor Externe.

Protestul a fost marcat de înmânarea unei scrisori din partea PACE în care se reamintea că delegația condusă de Gheorghe Cavcaliuc a făcut toate demersurile necesare pentru realizarea unei întâlniri cu alegătorii moldoveni din diaspora rusă.

Protestatarii au cerut Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să intervină pe canale diplomatice și să acorde asistență liderilor politici PACE reținuți pe aeroportul din Moscova, să facă toate demersurile pentru eliberarea liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc.

Margareta Raducanu, lider PACE, a spus că lipsa receptivității din partea autorităților de stat ale Republicii Moldova și a Ambasadei Rusiei la Chișinău reprezintă o ingerință în procesul electoral. Libertate Cavcaliuc! s-a scandat în fața Ministerului Afacerilor Externe.

În scrisorea și protestele PACE s-a cerut ca diplomați ai Republicii Moldova să se deplasat de urgență la Aeroportul Șeremetievo pentru a acorda asistență liderilor PACE reținuți în mod abuziv de autoritățile ruse.
Vă reamintim că în această dimineață, delegația Partidului PACE, formată din Gheorghe Cavcaliuc și vicepreședinții formațiunii Valentina Geamănă și Alexandru Cîrpa, a fost reținută, fără explicații, pe aeroportul din Moscova.

Despre vizita în Rusia, unde membrii Partidului PACE urmau să se întâlnească, astăzi la ora 18.00, la Sankt Petersburg, cu diaspora, a fost informat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău și Ambasada țării noastre de la Moscova.

Toți membrii delegației sunt vaccinați împotriva COVID, dar aveau și teste negative. Cu toate acestea, Gheorghe Cavcaliuc a fost reținut, fără explicații și dus într-o direcție necunoscută. Oameni în uniforme le-au luat actele Valentinei Geamănă și lui Alexandru Cîrpa. Ei au fost amenințați că vor fi trimiși, cu primul avion, înapoi în Moldova, dar despre soarta lui Gheorghe Cavcaliuc nu a fost dată nicio informație.

Total
0
Shares
Total
0
Share