Liderii ACUM ar trebui să mănânce mai puțin SOMON. Doctorii: “Consumul de pește și fructe de mare crește cantitatea de mercur în sânge”

Maia Sandu, Andrei Năstase, PPDA, PAS, Platforma DA, ACUM, ACUM DA PAS, PAS cu DA, mercur in singe, otraviti cu mercur, tentativa de omor cu mercur, metale grele in singe, maia sandu crede ca a fost otravita, Nastase otravit, Nastase la Carmelo, restaurante scumpe Chisinau, somon, fructe de mare

Rezultatele analizelor de sânge prezentate de Maia Sandu și Andrei Năstase presei ca probe că ar fi otrăviți cu mercur nu prezintă valori care să indice o intoxicație cu acest metal greu. Portalul Newsmaker a publicat analizele făcute de Sandu în ianuarie 2018 și de Năstase în septembre 2017 și decembrie 2018 indică o concentrație de mercur de 2,7 micrograme la un decalitru la liderul PAS și 8,7 micrograme la Andrei Năstase, informează HotNews

Nicolae Gurschi, specialist principal în toxicologie la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău a comentat pentru Ziarul Național aceste cifre. Potrivit specialistului, în majoritatea statelor este considerată intoxicație cu mercur cea care atestă de la 10 micrograme pe decalitru în sângele unei persoane. În același timp, în SUA acest prag pornește de la 7 micrograme, dar sunt și state care stabilesc norma și de la 20.

„Mai sus de 10 micrograme s-ar putea să se dezvolte efectele toxice în organism. Odată intrat în organism, mercurul nu se elimină definitiv niciodată. Dar, în cantități mici, el nu se implică în procesul metabolic”, ne-a spus Gurschi.

Respectiv, în cazul Maiei Sandu, concentrația de mercur este puțin depășită și foarte aproape de valoarea de referință de 2 micrograme. În cazul lui Andrei Năstase, specialistul spune că indicele sporit de metal greu poate fi explicat prin consumul de pește. „Da, poate să fie și de la consumul de pește. Depinde ce pește și dacă mănâncă în fiecare zi”.

Trebuie să menționăm că liderul PPDA a fost văzut de mai multe ori la un restaurant cu specialitatea fructe de mare și pește, amplasat pe strada Veronica Micle din Chișinău.

Cazuri similare au avut loc și în alte țări ale lumii. După cum informează Adevărul.ro, Richard Gelfond, un bărbat de 40 de ani din Statele Unite, CEO al companiei IMAX, s-a considerat întotdeauna un tip atletic, mai ales că mergea să alerge în fiecare zi. Până la un moment dat, când, în timpul unei reprize de alergare, a simţit că nu se mai poate ţine pe picioare şi a căzut, pur şi simplu, pe stradă. Motivele pentru un astfel de incident pot fi extrem de numeroase, de altfel, medicilor le-a luat destul de mult timp până să descopere cauza problemelor de sănătate ale lui Gelfond. Când a ajuns într-un stadiu în care nici nu mai putea trece strada decât sprijinindu-se de soţia lui, după numeroase analize amănunţite, un medic neurolog a descoperit coincidenţa: Gelfond era un pasionat de peşte şi de fructe de mare şi, de aceea, mânca peşte de două ori pe zi. Diagnosticul a fost simplu după aceea: intoxicaţie cu mercur.

„Credeam că fac ceva bun pentru organismul meu, eu fiind foarte preocupat de un stil de viaţă sănătos, dar acest lucru s-a dovedit a fi, de fapt, cel mai nociv gest pe care-l puteam face“, spune Gelfond.

O situaţie similară este cea a dinamovistului Cristi Borcea şi a fostei sale soţii, Mihaela Borcea. Celor doi li s-au depistat în sânge, în urmă cu aproximativ trei ani, niveluri de mercur cu mult peste limita normală. Una dintre ipoteze este că intoxicaţia cu mercur, care a afectat aproape toate organele şi sistemele celor doi, a apărut pe fondul unui consum exagerat de peşte şi de fructe de mare.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share