Externe

Lituania și Letonia și-au retras ambasadorii din Rusia. Sunt primele țări europene care au mers la acest pas

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lituania și Letonia își retrag ambasadorii de la Moscova. Guvernul din Lituania a decis să-l recheme pe ambasadorul de la Moscova și a ordonat ambasadorului rus să părăsească țara. În plus, autoritățile lituaniene au ordonat închiderea consulatului rus din Klaipeda. Acest lucru a fost anunțat de ministrul de externe Gabrielius Landsbergis. Potrivit acestuia, ambasadorul Lituaniei se va întoarce în curând de la Moscova, scrie BBC.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

La scurt timp și Letonia a anunțat o decizie similară. Riga scade nivelul relațiilor diplomatice cu Moscova, a anunțat Ministerul de Externe leton.

După invazia rusă în Ucraina, țările din Europa și SUA au impus sancțiuni împotriva Rusiei. Aceasta a fost urmată de o serie de expulzări a diplomaților ruși din mai multe țări. Printre aceștia s-a numărat și Lituania. Pe 18 martie, Ministerul de Externe al Lituaniei a declarat patru angajați ai ambasadei Rusiei ”persona non grata”. Decizii similare au fost luate în aceeași zi de Letonia, precum și de Estonia și Bulgaria.

Lituania a devenit prima țară care a mers să-l recheme pe ambasadorul de la Moscova și a cerut ambasadorului rus să părăsească Vilnius. Letonia este pe locul doi.

Din aprilie, Lituania a fost prima care a refuzat complet livrările de gaze rusești. Acest lucru a fost anunțat în urmă cu două zile de Ministerul Energiei al țării.

„Suntem prima țară din UE dintre țările furnizoare ale Gazprom care a obținut independența față de livrările de gaze rusești”, a declarat la acea vreme ministrul Energiei, Dainius Kreivis.

loading...

Comments are closed.